Krav til aktivitetsmerket Baking finner du her for oppdagere og her for stifinnere.

ÅPNING 

Navneoppropp og navnesang.
Skal dere ha bål må dere begynne på det med en gang.

Husk at det er dere som skal gjennomføre møtet med deres speidere. Blir det for mange aktiviteter og tror dere det ta for lang tid så står det dere fritt å gjøre det enklere. Alle kan lage det samme, dere kan lage ferdig deig og/eller røre på forhånd eller dere kan lage maten inne på et kjøkken i stedt for ute. Opplegget nedenfor krever en god del oppfølging av voksne/ungdommer.

AKTIVITET 1 - LITT BAKEKUNNSKAP

Utstyr: Gjær, bakepulver, mel, sukker, liter/dl mål, måleskjeer (teskje og spiseskje).

For at det du baker skal heve/ese/vokse trenger du hevemiddel. Du kan bruke gjær eller bakepulver. (Natron kan også brukes, det samme med pisket egg, men det bør gjøres enkelt for oppdagere så det kan du gjerne droppe.) Vis fram bakepulver og gjær. Forklar at gjæren trenger tid, flere timer hvis den er kald, ca 30 min om den blandes med lunken røre.
Hvis fram målebeger/skjeer. Bruk gjerne mel og mål opp.

AKTIVITET 1 - LAGE DEIG OG RØRE

Husk at noen av speiderne kan ha allergi eller matintoleranse. Melk kan byttes med vann eller eplejuice og smør med margarin. Det finnes glutenfritt mel i butikkene og på nettet finner du lett pannekakerøre uten egg.,
Gjædeigen må lages på starten av møte med lunken veske. Hvis ikke blir det ingen heving og dårlig resultat. Hvis dere tar med lunkent vann og lunken melk på termos går det litt fortere å komme igang med bakingen. Pannekakerøre har også godt av å stå og svelle litt. Se oppskrifter nedenfor.
Lag deig og røre først, lek litt, sett opp stormkjøkken og lag pinner til "pinneboller". Så kan dere gå igang med steking.

AKTIVITET 2 - LITT FYSISK AKTIVITET

Før vi går i gang må oppdagerne få ut litt energi.
Del oppdagerne i grupper, gi gruppene navn som boller, muffins, vafler og kake.
Alle står samlet med ansiktet samme vei og lederen forklarer at mel er forover, sukker bakover, gjær til høyre og bakepulver til venstre.
Så roper lederen f.eks: "Muffins trenger mel", og alle "muffinsene" skal løpe riktig retning. Deretter: "Boller trenger gjær" og alle "bollene" løper den veien. Så er det bare å rope i vei. Stopp mens oppdagerne fortsatt synes det er gøy å løpe.

AKTIVITET 3 - UTBAKING/STEKING

Utstyr: Det dere trenger til bål og/eller stormkjøkken med gass eller rødsprit. Fyrstikker.

Hvis dere vil bruke bål bør det tennes på starten av møte og mates hele veien slik at det kan bli gode glør til bakingen. Bruker dere stormkjøkken bør dere helst ha ett stormkjøkken til 4-5 oppdagere.
Det er selvfølgelig mulig å lage dette innendørs på et kjøkken også.

Oppskrifter og fremgangsmåte til pannebrød, muffins i gryte, pannekaker og pinneboller finner dere her.

ANDAKT

Mennesket i edens hage, 1. Mosebok 2, vers 4-9 og vers 15
Andaktsboka for oppdagere og stifinnere s 11 og 12.
Vurder selv om dere skal lese teksten eller bare andakten.

AVSLUTNING

Speiderbønnen.
Vær beredt - alltid beredt
 

UTSTYR

  • Ved og opptenning
  • Stormkjøkken med rødsprit eller gass
  • Fyrstikker
  • Andakten

Til pannebrød:

  • 5 dl hvetemel
  • 25 gr gjær (en halv pakke)
  • Ca 3 dl vann
  • Bakebolle
  • Røresleiv
  • Smør eller margarin til steking
  • Stekepanne med lokk.
     

Til muffins:

  • 100 g sukker
  • 100 g hvetemel
  • 100 g flytende margarin/smør
  • 1 ts bakepulver
  • 2 egg
  • Bakebolle
  • Gaffel
  • Øse
  • Muffinsformer
  • 2 gryter
  • Vann
  • Lokk.

Til pannekaker:

  • 1,5 dl hvetemel
  • 3, dl melk
  • 2 egg
  • Fytende smør/melange
  • Bakebolle
  • Visp
  • Øse
  • Stekepann
  • Stekespade
  • (Syltetøy)

Til "pinneboller"

  • 50 g flytende smør/margrin
  • 2,5 dl lunken melk
  • 25 g gjær (1/2 pk)
  • 0,5 dl sukker
  • 1 ts kardemomme (kan sløyfes)
  • Ca 8 dl hvetemel
  • Bakebolle
  • Sleiv
  • Spikkekniv
  • Pinner
     

Emner fra Speiderstigen som dere jobber med på dette møtet:

  • Kjenner en oppdager følgende bibelhistorie "Skapelsen".
  • Har en oppdager erfart å delta i samtaler om risiko knyttet til båltenning og knivbruk (og stormkjøkken)
  • Har en stifinner erfart minst to ulike teknikker for å lage primitiv mat ved hjelp av åpen ild.