Punkter fra Speiderstigen som man jobber med på dette møtet:

Krav til aktivitetsmerket Farge finner du HER.
 Åpning
Fortell om møtets innhold 


Aktivitet 1

Spør oppdagerne om de vet hvor mange farger som finnes. Vi har tre primærfarger; gult, rødt og blått, i tillegg til sort og hvitt som egentlig ikke er farger.

Spørr om de vet hvilken farge det blir om de blander gult og rødt (orange), gult og blått (grønt), og til slutt rødt og blått (lilla).

La speiderne blande farger og forsøke selv.

Bruk konditorfarger og gjennomsiktige plastflasker med sprut-/spraykork
Utstyr: Konditorfarge, 6 plastflasker med spray- eller sprutkork 
 


Aktivitet 2

Farging av snø

Nå kan oppdagerne få lage skulpturer av snø (om den er kram) eller bare samle den sammen i bunker. Så kan de spraye på forskjellige farger. De kan også eksprimentere om fargene blander seg hvis de for eksempel først sprayer gult og deretter litt rødt oppå.

 


Aktivitet 3

Farger på spasertur.

Fyll 3 glass 3/4 fulle av vann.

Bland vannfarger eller konditorfarger i glassene slik at du har et glass med blått, et med gult og et med rødt vann.

Still opp glassene i en ring, annenhvert glass med og uten farget vann.

Lag seks strimler av kjøkkenpapir, og brett dem dobbelt. De skal nå være så lange at de kan legges fra et glass til det neste, og rekke ned i bunnen av begge glassene. 

Stikk enden av en papirstrimmel i et glass, og den andre enden ned i glasset ved siden av. Stikk enden av en strimmel i dette glasset og den andre enden i neste glass. Fortsett slik til du har to strimler i alle glassene som hver går til glasset ved siden av.

Følg med, hva skjer?

Fargen fra glassene med vann beveger seg oppover i papiret ved hjelp av noe som kalles kapilærkraft. Etter hvert vil dette gjøre at det flyttes farge gjennom strimmelen til glasset ved siden av. Hvert tomme glass står mellom to glass med farger og vil få farge fra begge disse. Da vil fargene blande seg, og danne en ny farge; rødt og blått blir lilla, blått og gult blir grønt, gult og rødt blir oransje. Sirkelen vil se ut som en regnbue!Andakt
Fortell om kristne symboler, Velg ut tre stykker.
Kors, fisk og ild. Gi en kort forklaring på hvorfor disse brukes i kirken. Se her.
La oppdagerne bruke spruteflaskene til å lage symbolene i snøen.

Hvis det ikke er snø der dere bor kan dere bruke pappkartong (gamle pizzaesker eller hva som helst). Da kan det være bedre å bruke fingermaling eller vanlige vannfarger, enn konditorfarger. Hvis dere er ute er det lurt å bruke pensel i fingermalingen ellers blir det veldig kaldt på hendene.
 


Foto: Kristin Eikanger