Kameratsjekk

Kameratsjekk er en rutine som blir brukt når dere skal klatre. Det går ut på at den som skal klatre og den som skal sikre sjekker utstyret til hverandre før klatreren begynner å klatre. 

Dere skal gjennomføre kameratsjekk etter at du selv har gått gjennom alle sjekkpunkter ved ditt eget utstyr før klatring og hver gang dere bytter tau. 

Utføre en kameratsjekk

En av dere begynner med å sjekke selen til den andre. Du skal sjekke at selen sitter godt på ved å dra selen nedover. Hvis selen sitter riktig på, skal den ikke bevege seg nedover. 

Fortsett med å sjekke strammestroppene på selen. På mange klatreseler skal de tilbakeføres sånn at de ikke sklir opp.

Etter å ha sjekka selen skal du sjekke at klatretauet er tredd riktig. Begynn med den enden av tauet som klatreren er knyttet til. Sjekk at det er tredd riktig inn i selen, at knuten - dobbel åttetallsknute -  er riktig knyttet, og at enden av tauet er så lang at du kan holde på den med 2 knyttede never. 

Følg tauetvidere og sjekk at den som skal klatre og den som skal sikre er festet til det samme tauet.

Sjekk at tauet er tredd riktig gjennom taubremsen og at skrukarabinen som fester taubremsen til selen er riktig festet og skrudd igjen.

Det siste som skal sjekkes er at sikreren har sikret tauenden ved å knyte en åttetallsknop på tauenden. Knuten skal være omtrent i bakkehøyde når både klatreren og sikreren står på bakken når dere klatrer med topptau. 

Illustrasjon av kameratsjekk.