Mat på tur

Det er noe annet å planlegge mat på tur enn å planlegge middagen hjemme. Når dere skal på tur må dere bære med dere alle ingrediensene, redskapene dere trenger til å tilberede maten og bokser og poser til å oppbevare maten i oppi sekken. Dere må tenke på hvor mye maten veier, hvor lang tid det tar å tilberede maten, vær, temperatur, hvor langt dere skal gå og hvor mye dere trenger. 

Den enkleste løsningen på matplanleggingen er å kjøpe ferdig turmat til alle måltider. Ulempen med dette er at det fort kan bli dyrt i lengden, i tillegg til at det kan bli litt kjedelig. 

Mengde

Det er viktig å huske på at når dere er på tur forbrenner dere mer energi enn når dere ikke er det. Det kan både være fordi dere beveger dere mer og fordi kroppen bruker mer energi på å holde varmen. Mange mener også at maten "smaker bedre" ute, noe som i seg selv kan føre til at dere spiser mer. Derfor er det viktig å pakke med seg nok mat. Heller litt for mye enn litt for lite, samtidig som dere tenker på vekten på maten. Når dere skal gå langt teller hvert gram av vekten i sekken. Det er altså lurt å pakke med seg næringsrik, energirik og vektsmart mat. 

Vekt

Fersk mat, drikke og hermetikk inneholder mye vann og kan derfor fort bli tungt å bære på. Derfor er det lurt å velge tørket mat. Mange stier og turløyper går uansett forbi bekker og vann dere kan bruke til matlaging.

Her er noen forslag til mat som veier lite og som derfor er fin å ha med på tur: 

  • Suppe- og gryterettposer, for eksempel fra TORO.
  • Tørket kjøtt/fisk som energirik snacks.
  • Pulverdrikke som brustablettr, kaffe, toddy, kakao og lignende i stedet for brus og ferdig blandede drikker.
  • Havregryn med melkepulver og tilbehør som rosiner, sukker og kanel. Det går også an å lage havregrøt på rent vann. Gjør det på den måten dere liker best.
  • Risengrynsgrøt med melkepulver og sukker og kanel-blanding.
  • Tørket frukt.
  • Knekkebrød med lett pålegg, hvis du vil ha variasjon fra havregrøten.
  • Melmix der du bar etilsetter vann og/eller smør, til for eksempel pannekaker, pinnebrød, sveler eller vagler. 
  • Frysetørket og ferdige turposer fra for eksempel Real Turmat. Ulempen med disse er at de ofte er ganske dyre. 
     

NB: Før dere går på tur må dere sjekke om dere går forbi vannkilder som dere kan hente drikkevann og vann til matlaging fra. Hvis ikke må dere bære med dere vann hjemmefra. 

Tilberedning

Jo mindre utstyr dere trenger til å tilberede maten, jo lettere blir sekken å bære. I tillegg til å velge mat som krever lite utstyr og mat som krever det samme utstyret til tilberedning, kan det være lurt å tilberede mest mulig av maten hjemme. Dere kan for eksempel steke kjøttdeig på forhånd, kutte opp grønnsaker sånn at dere bare tar med dere den maten dere trenger, eller dere kan blande sammen havregrøtmiks på forhånd.

Det vil variere fra matrett til matrett hvor mye og hva dere kan gjøre på forhånd. 

Tørke mat selv

Hvis du skal gå på tur der du har rikelig tilgang på vann, kan det å tørke maten være en god måte å redusere vekten på råvarene betraktelig. Det går an å tørke det meste av frukt, grønnsaker og kjøtt. Det blir best om dere kutter maten i små biter uten noe særlig med fett. 

Hvis du er heldig og har tilgang på en tørkemaskin er det dette som gir best resultat. Hvis du ikke har tilgang på tørkemaskon kan du bruke en vanlig stekeovm.

Du kan lese mer om hvordan du kan tørke mat her.


 

Sommer vs vinter

Sommertur
Om sommeren kan det bli ganske varmt, noe som kan føre til at maten blir fortere dårlig. Det er viktig å tenke på holdbareten til maten dere pakker med dere. Her er noen tips:

  • Polarbrød blir ikke så fort tørt som brød, men knekkebrød har lavere vekt. 
  • Røkt og speket pålegg som salami og spekeskinke holder seg bedre enn kjøttpålegg som skinke.
  • Velg pålegg som står i romtemperatur i butikken, for eksempel syltetøy og nugatti, men ikke hermetikk som trenger kjøling etter at det har blitt åpnet.
  • Styr unna ferskvarepålegg og kjølepålegg som ost og skinke.

Vintertur
Om vinteren kan det bli ganske kaldt. Hvis du tar med deg mat som lett blir gjennomfrosset blir det nesten umulig å spise. Generelt er det lurt å velge mat med lite væske. Her er noen flere tips: 

  • Bruk smør fremfor olje
  • Velg ren sjokolade fremfor blandingssjokolade. 
  • Brunost er et pålegg som egner seg godt.
  • Knekkebrød fryser ikke på samme måten som brød.
  • Ta med nøtter i stedet for energi- og proteinbarer.
  • Bruk salami fremfor kjøttpålegg som kokt skinke og lignende da disse lett blir gjennomfrossne.