Jorda snurrer og går i bane

For oss mennesker som er på jordkloden, virker det som om sola snurrer rundt jorda. Vi opplever jo at sola går opp og ned hver eneste dag. Sånn er et ikke. Sola står helt stille og skinner konstant. Grunnen til at vi har natt og dag er at jorda spinner rundt seg selv mot øst. Jorda bruker 1 døgn på å snurre en runde rundt seg selv. Det er natt på den siden av jorda som peker bort fra sola, og dag på den siden som peker mot sola. 

Det betyr at ulike land har dag og natt på ulike tider. Derfor har vi ulike tiddsoner i verden. Når klokka er 12 i Norge, er den 06.00 i New York, 11.00 i London og 19.00 i Tokyo. Noen land har til og medulike tidssoner innad i landet, for eksempel USA, Russland og Australia. 

Ulike årstider

I tillegg til å snurre rundt seg selv, går jorda i bane rundt sola. Jorda bruker 1 år på å flytte seg en runde rundt sola. Jorda har en helning på omtrent 23,5 grader. Det gjør at hvilke deler av jorda som er nærmest sola varierer. Når vi har vinter i Norge heller vi lengst vekk fra sola, mens den sørlige halvkulen er nærmest og har sommer. Når vi peker nærmest sola har vi sommer. Tiden mellom er det vi kaller vår og høst.