Smøring av ski

Det første vi bør gjøre med skiene våre før en skitur er å sørge for at de ikke er smøring som ikke passer til føret vi skal gå på fra tidligere skiturer. Det er aldri feil å rense skiene før hver skitur, men det er viktigst å være sikker på at vi har fått bort all smøring som er tilpasset varmere temperaturer. Hvis vi har mye gammel smøring under skiene, kan det være fordel å begynne med å skrape før vi bruker skirens. Skrape og skirens får du kjøpt i sportsbutikker.

For å få ekstra glid på skiene kan vi også glide dem. Da trenger vi glider, strykejern og et sted å feste skiene sånn at de kan ligge flatt med sålen opp. Press blokken med glider mot det varme strykejernet og la den dryppe ned på sålen på skien. Nå du har dryppet glider utover sålen bruker du strykejernet til å smelte gliderprikkene ned i sålen. Vær forsiktig så du ikke smelter sålen på skien samtidig. Glider skal ikke legges i smøresonen på skiene. Skrap av eventuell glider som havner der og børst vekk overflødig glider foran og bak på skiene.

Hvilken skismøring?

Når skiene er klare for smøring må vi finne ut hvilken smøring vi skal legge på. Legger vi smøring som er for kald for været blir skiene glatte og det er vanskelig å få feste. Legger vi smøring som er for varm for været vil skiene "kladde" - det vil feste seg snø i smøringen og skiene glir dårlig. 

Jo varmere det er ute, jo mykere smøring skal vi legge under skiene. På kaldt føre kan vi bruke voks tilpasset temperaturen ute, på varmere føre må vi bruke klister.

De fleste skismøringer har trykket på hva slags temperatur de egner seg til. De har ofte en temperatur angitt for nysnø og en for snø som har ligget en stund. Hvis vi er usikre på hva vi skal velge, kan det være lurt å velge en skismøreing som er litt for kald fremfor en som er litt for varm. Skulle smøringen være for kald, kan vi legge varmere smøring oppå den vi allerede har lagt. Har vi derimot lagt for varm smøring kan det hende vi må ta den helt av igjen for å få gode ski.
 

Smøresonen

Når du kjøper ski vil de i sporstbutikken merke av området der smøring skal legges. Denne kalles smøresonen. Legg helst smøring i to tynne lag og bruk kork til å gni smøringen inn i sålen for hver gang. Det kan være lurt å ta med litt forskjellig smøring på turen. Da har vi mulighet til å bytte smøring om nødvendig.
 

UTSTYR

  • Ski
  • Skrape
  • Skirens
  • Skismøring tilpasset temperatur og snø
  • Kloss

Om du vil glide skiene trenger du i tillegg:

  • Glider
  • Strykejern
  • Skrape 
  • Gliderbørste