Smøring av ski

Det første du bør gjøre med skiene dine før en skitur er å sørge for at de ikke har smøring under fra tidligere skiturer som ikke passer til føret du skal ut på nå. Det er aldri feil å rense skiene før hver skitur, men det er viktigst å være sikker på at man har fått bort all smøring som er tilpasset varmere temperatur. Har man mye gammel smøring under kan det være fordel å begynne med å skrape før man bruker skirens. Skrape og skirens får du kjøpt i sportsbutikker.

For å få ekstra glid på skiene kan man også glide dem. Da trenger man glider, strykejern og et sted å feste skiene så de kan ligge flatt med sålen opp. Press blokken med glider mot det varme strykejernet og la den dryppe ned på sålen på skien. Nå du har dryppet glider utover sålen bruker du strykejernet til å smelte gliderprikkene ned i sålen. Vær forsiktig så du ikke smelter sålen på skien samtidig. Glider skal ikke legges i smøresonen på skiene. Skrap av eventuell glider som havner her, og børst vekk overflødig glider foran og bak på skiene.

Hvilken skismøring?

Når skiene er klare for smøring må man finne ut hvilken smøring man skal legge på. Legger man smøring som er for kald for været blir skiene glatte og det er vanskelig å få feste. Legger man smøring som er for varm for været vil skiene "kladde" - det vil feste seg snø i smøringen og skiene glir dårlig. 

Jo varmere det er ute, jo mykere smøring skal man legge under skiene. På kaldt føre bruker man voks tilpasset temperaturen ute, på varmere føre må man bruke klister.

De fleste skismøringer har trykket på hva slags temperatur de egner seg til. De har ofte en temperatur angitt for nysnø og en for snø som har ligget en stund. Hvis man er usikker på hva man skal velge, kan det være lurt å velge en som er litt for kald fremfor en som er litt for varm. Da kan man bare legge varmere smøring oppå den man allerede har lagt. Har man derimot lagt for varm smøring kan det hende man må ta denne av igjen for å få gode ski.

Smøresonen

Når du kjøper ski vil de i sporstbutikken merke av området der smøring skal legges. Denne kalles smøresonen. Legg smøring helst i to tynne lag og bruk korken til å gni smøringen inn i sålen for hver gang. Det kan være lurt å ta med litt forskjellig smøring på turen, så har du mulighet til å bytte smøring om nødvendig.
 

UTSTYR

  • Ski
  • Skrape
  • Skirens
  • Skismøring tilpasset temperatur og snø
  • Kloss

Om du vil glide skiene også trenger du

  • Glider
  • Strykejern
  • Skrape 
  • Gliderbørste