Hvordan kle seg etter været?

Det er ikke alltid like enkelt å kle seg etter været, spesielt ikke hvis vi har lite erfaring med å være ute i naturen. Norsk friluftsliv har laget en plakat som kan gjøre det enklere å kle seg etter været, og etter hvert som vi får mer erfaring med å kle oss, kan vi gjøre våre egne justeringer. 

Du kan se plakaten: Tips til klær på Google Disk eller du kan bestille fysiske eksemplarer av plakaten: Tips til klær gratis fra Norsk friluftsliv.

Trelagsprinsippet

Plakaten tar utgangspunkt i trelagsprinsippet, men tilpasser det til ulike værtyper. Trelagsprinsippet fungerer aller best når det er litt kaldt, men kan være lurt å ta utgangspunkt i når vi skal kle deg.

Tips til klær:

Når det er varmt er det ofte nok med sokker, kortbukse og t-skjorte. Andre lag kan bestå av genser, lang bukse, utesko og caps eller lue.

Når det er kaldt er det lurt å begynne med ull innerst på hele kroppen. Andre lag er gjerne en genser, en hals i ull og en bukse. Tredje lag er vindtett og eventuelt vanntett bukse og jakke, varme sko, votter i ull og lue. Det samme gjelder når det er mye vind.

Når det regner er det også lurt å starte med ull innerst. Vurder hvor varmt det er om du trenger tjukk genser og hals i ull. Tredje lag er vanntett jakke og bukse og vanntette sko, gjerne støvler. I tillegg kan det være lurt å ha på vanntette votter.