Ulike typer båter

Det er i utgangspunktet tre måter å drive en båt framover på: motor, vind eller håndkraft. Båtene som drives av håndkraft, som robåter og kanoer, er gjerne små og lette. Motorbåter og seilbåter kommer i
alle størrelser, fra små joller til store skip. Alle båttyper kan gi deg gode opplevelser på sjøen. Hva slags båt du skal velge er avhengig av båtkunnskapene til mannskapet og hva båten skal brukes til.

Båter med årer

Både robåter, kanoer og kajakker drives fram med årer. I en robåt brukes to årer. Den som ror sitter omtrent midt i båten med ryggen mot baugen. Årene legges i åregafler som er plassert en på hver side av båten. En kano padles gjerne av to eller tre stykker som bruker hver sin padleåre. I en kajakk brukes en padleåre med blad i begge ender. Den som padler sitter midt i båten og holder midt på åren.

Motorbåter

Motorbåter kommer i alle størrelser tilpasset forskjellig bruk. Jolla er en liten, åpen båt på rundt 8–20 fot. Den brukes til korte turer nær land. Skjærgårdsjeepen er større enn jolla, og brukes på korte turer eller til vannsport. Daycruiseren har vindskjerm som gjør det lunere i båten. Den har kalesje og ofte mulighet til å overnatte. Den kan brukes i mer sjø og vær og på litt lengre turer. Cabincruiseren er fullt utrustet med overnattingsplasser, kjøkken og toalett, og brukes gjerne som turbåt til å dra på lengre ferier i. Små båter med liten motor har alle lov til å styre selv. Større og raskere båter må du være over 16 år for å styre, og for mange båter er det krav om båtførerbevis.

Seilbåter

Også seilbåter kommer i alle størrelser til forskjellig bruk.

Seiljollene er forholdsvis lette og enkle i konstruksjonen. De minste har senkekjøl, det vil si at kjølen er lett og løs og kan løftes opp og ned. Jollene er gode øvingsbåter når man skal lære å seile. De er lettseilte og relativt enkle å styre. Ulempen er at de kullseiler lett, altså at de velter. Om man lærer seg å seile en jolle har man et godt utgangspunkt for å seinere seile større båter. De minste jollene seiles av én person, de største av 4–6 personer.

Større seilbåter kommer med finnekjøl eller langkjøl. En finnekjøl er en kort kjøl som stikker dypt i vannet. Kjølen er laget av jern eller bly, og vekten av denne gjør at det skal mye til å kullseile. Finnekjølbåtene er lette å manøvrere. Fordi kjølen er kort gir den liten vannmotstand, noe som gjør finnekjølbåtene raske. Finnekjølbåtene finnes i et utall varianter og størrelser, fra større joller med plass til 2–3 personer til store familieturseilere. Familieturseilerne er gjerne utrustet med overnattingsplasser, kjøkken og toalett.

På langkjølsbåter går kjølen under hele båten. Den stikker ikke så dypt i sjøen som finnekjølen, og båten kan dermed gå i grunnere vann. Disse båtene er mer stabile, og tåler grunnstøting bedre enn finnekjølsbåtene. Fordi kjølen er lang gir den mye vannmotstand, noe som gjør båtene treigere. Gamle seilskuter, som Colin Archer, er langkjølsbåter.

Foto: Peach Norman