Ull og egenskaper
- Oppdagere
- Stifinnere
- Vandrere
- Rovere
- Ledere
- Friluftsliv,
- Naturkjennskap
Ull
Ull er naturlige animalske proteinfiber som brukes til tekstiler. Ulla er både fornybar og biologisk nedbrytbar. Når vi snakker om ull, tenker vi gjerne på ulla fra sauen, men ofte inkluderer det også dyrehår fra andre pattedyr, som geit, kanin, alpakka og lignende.
Det er vanlig å bruke ull til strikking, både for hånd og med maskin, og til brodering. I tillegg brukes ull i andre tekstilfibre, enten alene eller kombinert med andre fibre.
Ullas egenskaper
Ull har mange ulike egenskaper. Først og fremst tenker vi gjerne på ulla som varm. Det er fordi ull og ullplagg inneholder mye luft som gør plaggene varmeisolerende. I tillegg kan ulla ta til seg mye fuktighet uten å kjennes fuktig. Derfor kan ullplagg varme, selv om de blir våte. Ullplagg kan likevel føles kalde hvis det blåser, men det kan løses ved å bruke vindtette plagg over ullplaggene.
Ull har en naturlig flammehemmende effekt. Det er faktisk den typen naturfiber som er vanskeligst å sette fyr på. Derfor tåler ull gnister fra bålet bedre enn de fleste andre typer tekstiler. Flere syntetiske stoffer kan smelte, brenne eller bli ødelagt hvis de blir utsatt for høy varme eller flammer.
Vaske eller lufte?
Når vi bruker ull, spesielt i aktivitet, er det en stor sjanse for at vi begynner å svette. Ull trekker til seg lite lukt, og vi kan dermed bruke ullplagg lenger enn plagg av for eksempel bomull, før vi vasker dem. Hvis det likevel har satt seg lukt i ullplagg, er det ofte like bra, om ikke bedre, å lufte ullplaggene i stedet for å vaske dem. Ved lufting av ullplagg, er fuktig luft mest effektivt. Plaggene kan luftes både ute og inne.
Dersom plaggene luftes og vaskes på riktig måte, vil de holde på fasongen og vare lenge. Ullplagg av god kvalitet vil kunne vare i flere generasjoner. Hvis plaggene vaskes feil, for eksempel ved for høy temperatur eller for mye sentrifugering, kan plaggene krympe. Dette er en egenskap vi kan utnytte, for eksempel til å filte eller tove gjenstander som sitteunderlag, og plagg som votter og tøfler. Tovet ull er mer vindtett og vanntett enn ull som ikke er tovet.
Ull også om sommeren
Ullplagg egner seg til bruk hele året, også om sommeren. Ull har, som nevnt, stor kapapasitet til å absorbere fuktighet, og likevel ikke føles kald. Det gjør at ull egner seg godt på varme dager og i aktiviteter hvor det er naturlig å svette en del. I tillegg er ullplagg luftige, noe som gir plaggene en svalende effekt i tillegg til at de tørker fortere enn plagg av andre tekstiler. Fordi ull tørker fort, er det lurt å bruke tynne eller tykke ullsokker i turskoene. Tørre sokker er forebyggende mot gnagsår.
Selv om ull kan ha en svalende effekt, er det lurt å ikke bruke de tykkeste og varmeste ullgenserne på de varmeste dagene, men heller bruke tynne ullplagg og t-skjorter av ull.