Hvordan kle barna riktig?

Stort sett kler vi barna på samme måte som vi kler oss selv. Det er likevel noen ting man bør ha i bakhodet. Barn er mindre enn voksne mennesker, og fryser derfor lettere enn voksne. I tillegg er det vanskeligere for barn å si ifra om de er kalde. Gråting og sutring, eller om barna blir stående stille, gjerne med skuldrene trukket oppover, kan det være tegn på nedkjøing. 

Trelagsprinsippet

Trelagsprinsippet er en sikker vinner når det gjelder bekledning. Fordelen med å kle seg med flere tynne lag er at det gir flere luftlag som hjelper til med å holde på varmen. I tillegg er det lettere å regulere temperaturen.

  • Innerst kler vi på ullundertøy eller superundertøy som holder kroppen tørr. Husk på at ull varmer selv om det blir vått. Hvis barna blir våte på grunn av lek i snø og vann er derfor ull det foretrukne valget. Husk også å ha på ullsokker, men ikke tykkere enn at det er plass til luft i skoen. Det er den varme lufta som holder på varmen.
  • Det midterste laget består av en ull- eller fleece-genser og bukse. Hvis det er veldig kaldt kan dere kle på flere eller tykkere lag. Har barna plass i skoen er det lurt å ha på et par med tjukke sokker utpå de tynne i innerlaget. Hvis det blir veldig trangt er det bedre å bruke bare ett par sokker, gjerne så tykke som mulig - så lenge det er plass til luft.
  • Det ytterste laget skal holde vær og vind ute. Kle på vind og/eller vanntett jakke og bukse eller dress, avhengig av været og lekeområdet. Ta på egnede sko (støvler/vintersko/skisko), lue og hals. Ikke glem vottene! Det kan være lurt å ha et par ullvotter innerst og et par vind- og/eller vanntette votter utenpå. 

Vinterbekledning for barn

NB! Det er bare det innerste laget som skal sitte tett på kroppen. De andre lagene bør vær litt løse sånn at det er plass til luft mellom lagene. 

En dress vil holde bedre på varmen enn jakke og utebukse fordi man unngår glipa på magen som slipper ut varm luft og tar inn ny kald luft. Dessuten risikerer man ikke snø langt opp på ryggen hvis man har på seg dress. 

God tur ut!