Andakt: Ikke døm
- Stifinnere (8-9 år),
- Vandrere (10-15 år),
- Rovere (16-25 år)
- Kort (0-30 min)
- Tro
BESKRIVELSE AV ANDAKTEN
På denne siden finner du beskrivelse av hvordan du kan gjennomføre andakten.
Les Døm ikke, Lukas 6, 37-38.
37 Døm ikke, så skal dere ikke bli dømt. Fordøm ikke, så skal dere ikke bli fordømt. Ettergi, så skal dere få ettergitt. 38 Gi, så skal dere få: Et godt mål, sammenristet, stappet og breddfullt, skal dere få i fanget. For i det målet dere selv måler med, skal det også måles opp til dere.»
Bibelteksten gjengitt med tillatelse. Bibel 2011 © Bibelselskapet.
ANDAKT
av Solveig Ihle Thingnæs
Vi opplever verden på forskjellige måter, ser Gud på ulike måter og er skapt helt unike. Som mennesker er det lett å dømme andre. Hvis noen gjør noe vi opplever som rart eller galt har vi lett for å tenke negativt om dem. Men vet du hva? Vi gjør rare og gale ting hele tiden, alle sammen. Du, jeg, kongen, presten, læreren, den tøffe jenta på skolen og han morsomme som jobber på nærbutikken. Ingen er perfekte, og alle gjør feil. Jesus vil at vi skal elske hverandre, på tross av dette: «alt dere vil at andre skal gjøre mot dere, skal også dere gjøre mot dem» (Matt, 7, 12).
Dette betyr ikke at du ikke skal si fra om noen er stygg mot deg eller med noen andre. Vi blir også oppfordret til å snakke med dem som behandler oss dårlig. Men vi kan ta opp problemer, utfordringer og det vi opplever som galt på ulike måter. Vi kan baksnakke, kjefte eller gå til en voksen, en forelder eller leder, ta opp det som er utfordrende, og sammen finne en måte å håndtere det på.
Elske oss selv som vi elsker andre
På en merkelig måte tror jeg at vi samtidig er flinke til å elske andre, se opp til dem, ikke dømme dem og ettergi dem mye, mens vi ikke gjør det samme mot oss selv. Men vi skal jo elske vår neste som oss selv. Det betyr at du må elske deg selv også. Tenk deg at dette verset også er til deg selv. Det vil jo si at du skal slutte å dømme deg selv, du må tilgi deg selv, og sette deg selv like høyt som du setter andre og behandle deg selv som du vil at andre skal behandle deg.
Jeg tror det viktigste vi kan ta med oss fra denne teksten er at vi trenger å slutte å dømme oss selv, slutte å dømme andre og heller vise oss selv og andre nåde og tilgivelse.
Vi takker og ber
- Vi takker for at vi alle er skapt unike.
- Vi takker for alt kroppene våre kan gjøre.
- Vi ber om hjelp til å ikke dømme andre og til å være gode mot oss selv.
SLIK GJØR DU - JA-LEKEN
- Still dere opp i en sirkel.
- En av dere skal komme med et forslag til en aktivitet.
- Alle skal rope "JA!" og gjøre aktiviteten.
- Når dere har gjort aktiviteten en liten stund kan noen andre spørre om dere skal gjøre en ny aktivitet.
- Avslutt gjerne med at den som har ansvar for leken spør "Skal vi sitte i en ring og være helt stille?".
Øvelsen er morsom, og kanskje litt rar, men det kan gi følelse av å bli akseptert, sett og en del av gruppa fordi alle er "gira" på å gjøre det du foreslår.
Aktivitetene som blir foreslått må kunne gjennomføres der dere er, og ikke ta for lang tid, for eksempel: Skal vi danse? Skal vi gi Kåre en applaus? Skal vi klemme hverandre? Skal vi hoppe opp og ned? Skal vi rekke ut tunga? Skal vi synge en sang? Skal vi legge oss ned på bakken? Skal vi late som om vi er elefanter?