Hva er en allergi? 

Immunsystemet i kroppen danner antistoffer mot bakterier og virus som kan gjøre oss syke når det kommer inn i kroppen vår. Noen ganger reagerer kroppen og danner antistoffer mot et stoff som egentlig ikke kan gjøre oss syke. Det kalles en allergisk reaksjon. De tingene som gjør at vi kan få en allergisk reaksjon blir kalt for allergener. 

Allergiske reaksjoner kan være veldig forskjellige. Det kommer an på personen og hvilket allergen det er snakk om. Noen ganger kan allergiske reaksjoner være økt produksjon av slim i nese og øyne og at luftrøret trekker seg sammen sånn at det blir vanskelig å puste, eller rødhet og hevelse i huden.

Noen kan få så allergiske reaksjoner at det er fare for liv hvis de ikke får behandling. Hvis du tror det kan skje må du ringe 113. 
 

 

Hvordan behandle allergier

Den aller beste behandlingen mot allerfi er å unngå det du er allergisk mot. Hvis det er vanskelig eller umulig kan du i en del tilfeller bruke medisiner. Medisinene vil ikke fjerne allergien, men den vil redusere plagene sånn at du ikke merker at du er allergisk. Noen tar medisiner hele tiden, mens andre har medisiner de kan ta hvis de blir utsatt for det de er allergiske mot. 

Vanlige allergier

 • Matallergier: Gluten, skalldyr, egg, nøtter, melk og fisk.
 • Luftveisallergier: Pollen, husstøvmidd og pelsdyr.
 • Hudallergier: Metaller og kjemikalier som finnes i for eksempel hudkremer og parfyme. 

Astma

Astma er en sykdom i luftveiene som kan komme av en reaksjon på partikler i luften. Det kan være støvmidd, pollen, dyrehår, tobakksrøyk, luftforurensning, kulde, trening og sykdom i luftveiene, for eksempel forkjølelse. 

Når noen får et astmaanfall kan det bli ganske vanskelig å puste, de kan begynne å hoste, få tung pust og en piping i brystet. Det skjer på grunn av en betennelse som gjør at det blir en opphomning av slim i luftveiene og at luftveiene trekker seg sammen. 

 Det første du kan gjøre for å hjelpe er å roe ned den som har fått anfall og å hjelpe dem med å finne inhalatoren sin, hvis de har det. Det er lurt at personen sidder litt fremoverbyd med armene hvilende bak frem på en stol. 

Ved alvorlige anfall bør du ringe 113. 

Hauk og due - allergivariant

 1. Velg ut en speider som skal være allergenet.
 2. Resten av speiderne velger to speidere som ikke skal være allergiske og en speider som har allerfi, men har med seg medisin. Speideren som er allergen skal ikke vite hvem det er. 
 3. Speiderne må også velge ut en som skal være speiderleder. 
 4. Speiderlederen og speiderne stiller seg på hver sin side av et område med allergenet i midten. 
 5. Speiderlederen roper: "Alle mine speidere, kom hjem!" 
 6. Speiderne svarer: "Vi tør ikke, allergenet tar oss!"
 7. Speiderlederen svarer: "Kom likevel!". 
 8. Da er det om å gjøre for speiderne å komme seg over til speiderlederen uten å bli tatt av allergenet. 
 9. De som blir tatt må være allergener neste runde. 
 10. Hvis de som ikke har allergier, eller den som har medisin blir fanget av allergenet, blir de ikke fanget, men kan løpe videre. 

Snakk gjerne med speiderne om hvorfor det er sånn at de uten allergier og den som har medisin kan løpe videre.