BESKRIVELSE AV ANDAKTEN

På denne siden finner du beskrivelse av hvordan du kan gjennomføre andakten.

Les Elsk deres fiender, Lukas 6, 27-28.

27 Men til dere som hører på meg, sier jeg: Elsk deres fiender, gjør godt mot dem som hater dere, 28 velsign dem som forbanner dere, og be for dem som mishandler dere.

Bibelteksten gjengitt med tillatelse. Bibel 2011 © Bibelselskapet.

ANDAKT

av Heidi Furustøl

Min morfar nektet å undervise norske skolebarn i nazistisk ideologi, og der­med ble han sendt i konsentrasjonsleir under andre verdenskrig. Der så han nazis­tene gjøre det verste mennesker kan gjøre mot andre; mennesker som ble gasset i hjel og brent. I dag ser vi dessverre liknende grusomheter andre steder i verden.

Barn er uskyldige ofre i krig, og mange må flykte fra sine kjære hjemland og familie for å kunne overleve. Hvordan er det mulig for oss å oppfylle guds ord om at vi skal elske våre fiender? Legger Gud lista for høyt?

Min morfar, som var KFUM-er, fortalte meg at det var på grunn av gudstroen han klarte å tilgi sine fiender. Samtidig sa han at nazistenes grusomheter aldri må glem­mes. Men hvordan går det an å tilgi slike forferdelige handlinger? Jeg tror min kloke morfar skjønte at tilgivelse må til for å bevare ro i sjelen. Å leve et liv i hat og bitterhet ville bare være ødeleggende for morfar og de rundt han. Av hat og fiendskap gror det ingenting, mens av kjærlighet gror det frukter.

Jeg tror det er derfor Gud sier vi skal elske våre fiender, fordi gud vil hjelpe oss til å komme videre i livet. Men for å skape fred og tilgivelse mellom fiender må det også tas lærdom av det som har skjedd. Derfor var min morfars mantra: tilgi, men aldri glemme. Med kunnskap om årsakene til andre verdenskrig eller dagens flykt­ningkriser vil vi bedre kunne forhindre at nye oppstår. Dermed kan vi skape gro­bunn for varig fred mellom tidligere fiender. Akkurat slik Gud vil vi skal leve sammen!

Vi takker og ber

 • Vi takker for at vi alltid kan be om tilgivelse.
 • Vi takker for at vi kan velge å gjøre det gode.
 • Vi ber om hjelp til å tilgi menneskene rundt oss.
 • Vi ber om mot til å gjøre gode ting. 
   

SLIK GJØR DU

 1. Diskuter disse spørsmålene:
  • Hva gjør vi om noen er skikkelig slemme mot oss?
  • Hvorfor tenker vi at det er riktig eller greit å "ta igjen"?
  • Hvordan kan vi elske våre fiender? 
  • Legger Gud lista for høyt?

Andaktsboka kan kjøpes i Speiderbutikken