BESKRIVELSE AV ANDAKTEN

På denne siden finner du beskrivelse av hvordan du kan gjennomføre andakten.

Les Huset bygd på fjell, Lukas 6, 46-49.

46 Hvorfor kaller dere meg ‘Herre, Herre!’ og gjør ikke det jeg sier? 47 Den som kommer til meg og hører mine ord og gjør det de sier, jeg skal vise dere hvem han ligner. 48 Han ligner et menneske som skulle bygge et hus, og som gravde dypt og la grunnmuren på fjell. Da flommen kom, brøt elven mot huset, men kunne ikke rokke det, for det var godt bygd. 49 Men den som hører og ikke gjør etter det, ligner et menneske som bygde huset på bakken, uten grunnmur. Da elven brøt mot huset, falt det sammen med en gang og ble fullstendig ødelagt.»

Bibelteksten gjengitt med tillatelse. Bibel 2011 © Bibelselskapet.

ANDAKT

av Brage Midtsund

Når det stormer er det kraftig vind, og vi klarer ikke å stå stødig. Stormer det noen ganger rundt deg? Noen ganger føles det som en storm når ting ikke går bra. Kanskje blir du mobbet, eller kanskje det har skjedd noe i livet ditt, så du føler at det er kaotisk rundt deg. Du mister kontrollen. Eller kanskje du ikke får til å være populær? Mange prøver å fortelle deg hva som er kult, hvilke klær du bør ha, hvem du bør henge med. Mamma sier noe, vennene dine vil noe annet. Det føles som det stormer rundt deg. Du blir forvirret over hvem du skal være.

Bibelfortellingen som vi har lest i dag er slutten på en lang tale som Jesus holdt. Denne talen kalles bergprekenen og Jesus holdt den for disiplene. I denne talen sa Jesus mye om hva det vil si å være en disippel. Han sa blant annet: Gjør mot andre det du vil de skal gjøre mot deg. Ikke døm andre, husk at ingen er feilfrie. Elsk deres fiender. Gi til de fattige

Hus bygget på fjell og sand

Til slutt i talen snakker Jesus om hus bygd på fjell og på sand. Bygger du huset ditt på sand blir det ustødig, og huset kan falle sammen hvis det blir storm, men bygger du huset ditt på fjellgrunn, da står det stødig og holder imot storm­kastene.

Se for deg at det er deg og ditt liv som er huset. Hvor vil du bygge ditt hus? Jesus vil at du skal bygge livet ditt på hans budskap. Jesus vil at du skal stole på på de gode rådene han gir deg. Da vil du få et godt liv som står stødig når det stormer rundt deg, for Jesus er en stødig fjellgrunn som du kan stole på.

Mange prøver å fortelle deg hva du skal gjøre for å være god nok. Jesus sier at du skal elske Gud, elske din neste, og elske deg selv. Når du hører på det han sier, skal du følge det han sier gjennom det du gjør, men Jesus sier også at du er god nok selv om du ikke får til alt dette. Stoler du på det Jesus sier? Da har du føttene dine på stødig grunn. Da bygger du huset ditt på fjell!

Vi takker og ber

 • Vi takker for at vi er gode nok selv når vi ikke får til alt det rette.
 • Vi takker for at vi kan bygge husene våre på fjell.
 • Vi ber for at flere skal få bli kjent med Jesus.
 • Vi ber for at flere skal bli med i speideren. 
   

SLIK GJØR DU - BALANSEKUNST

 1. Alle sammen stiller seg på ett ben.
 2. Hvem greier å holde balansen lengst?
 3. Hvis dere har tilgang på et balansebrett eller lignende, kan dere ta med det og utfordre deltakerne til å prøve å stå stødig. 
 4. Lat som det stormer rundt dere med ulike forstyrrelser. Lukk øynene for å gjøre det vanskeligere.
 5. Avslutt med å snakke om Jesus som et fjell hvor vi står stødig med begge føttene godt plantet til grunnen. 

Andaktsboka kan kjøpes i Speiderbutikken