BESKRIVELSE AV ANDAKTEN

På denne siden finner du beskrivelse av hvordan du kan gjennomføre andakten.

Les Jesus går på vannet, Johannes 6, 16-20
 

ANDAKT

av Evy Brun

Det er ingen spøk å være på havet når det blåser opp. En sommerferiedag fikk jeg være med bestefar og far over til naboøya på handletur. Vi måtte ut i båt, men bestefar var fisker og hadde ei god snekke. På vei hjem begynte det å blåse friskt. Jeg satte meg på tofta og holdt meg godt fast. Vinden stod rett på og sendte sjø inn over baugen. Jeg så på de voksne. Så de redde ut?

«Er det farlig?» «Nei, det kommer nok til å gå fint.» Jeg holdt likevel øye med ansiktene deres under hele overfarten.

I fortellingen om Jesus og disiplene var det virkelig uvær på gang. Genesaret- sjøen er stor og kjent for kastevinder som kan komme plutselig. Slik var det også denne natten da disiplene prøvde å komme seg hjem. Jesus hadde bedt dem dra i forveien og disiplene gikk derfor ned til båten. Men det var tungt å ro i motvind. Da det blåste skikkelig opp, var de bare halvveis. Disiplene ble både slitne og redde. Enda reddere ble da de i grålysningen skimtet en skikkelse komme gående bortover sjøen, oppå bølgene. Men så hørte de gjennom vinden en stemme som de dro kjensel på:

«Det er jeg. Ikke vær redde!» Straks ba disiplene Jesus komme om bord. Ikke for å berge Jesus. Det var de selv som trengte berging. Da Jesus kom om bord, ble de med en gang tryggere. Ikke fordi Jesus kunne mer om båt eller hav enn dem. De var jo fiskere. Jesus var snekker, men også Guds sønn som kan befale vind og bølger.

Hvis Jesus hadde vært med helt fra starten, hadde det da vært vindstille hele veien? Det er ikke sikkert. Hvorfor sendte Jesus dem i forveien? Kanskje han ville lære dem å stole på han. Kan vi stole på Jesus? Uansett hva som skjer, får jeg tenke at Jesus sier det samme til meg som han sa til disiplene sine: «Det er jeg. Ikke vær redd!» Det gjør meg trygg.

Vi takker og ber

  • Vi takker for at Jesus er til å stole på.
  • Vi takker for at vi får være speidere.
  • Vi ber for alle som er redde eller lei seg.
  • Vi ber for kommende speidermøter.
     

SLIK GJØR DU - STOL PÅ MEG

  1. Del dere inn i grupper på 7-9 speidere med en leder i hver gruppe.
  2. En speider tiller seg oppå en krakk eller stol, mens de andre står på to rekker med ansiktene mot hverandre.
  3. På tur skal en og en "falle" bakover mens de andre tar i mot. Den som står på krakken skal ha hendene tett inntil brystet og la seg falle mot rekkene med speidere, med ryggen først. 
  4. De andre speiderne skal ta i mot speideren som faller med bøyde armer og håndflatene opp.

NB: De største barne og lederen sbør stå i enden av rekke der hodet vil komme. Det er her det er tyngst å ta imot.

Andaktsboka kan kjøpes i Speiderbutikken