Markus 10, 13-16 Jesus tar imot barna

10 13 De bar små barn til ham for at han skulle røre ved dem; men disiplene ville vise dem bort. 14 Da Jesus så det, ble han harm og sa til dem: «La de små barn komme til meg, og hindre dem ikke! For Guds rike hører slike til. 15 Sannelig, jeg sier dere: Den som ikke tar imot Guds rike likesom et lite barn, skal ikke komme inn i det.» 16 Og han tok dem inn til seg, la hendene på dem og velsignet dem.

Andakt

Av Laila Tøndel

Denne teksten er godt kjent fordi den alltid leses ved barnedåp i kirken. Teksten ligner også på en tekst fra Matteusevangeliet som handler om hvem som er den største i himmelriket. Spørsmålet blir stilt av disiplene til Jesus, og som svar kaller han til seg et lite barn og stiller det midt blant dem. Så sier han det samme som i vår tekst: at for å komme inn i Guds rike, må man bli som barn. Den som gjør seg liten, han er den største i himmelriket.

Det var mange som flokket seg rundt Jesus, fordi de ville høre på når han lærte dem om Guds rike, og fordi de visste at han kunne helbrede syke. Derfor var det ikke så rart at noen bar småbarna sine til ham, «for at han skulle røre ved dem». Kan det være slik at disse foreldrene hadde skjønt hvor viktig det var for disse små­ barna å komme i kontakt med Jesus?

Når disiplene viser dem bort, kan det være fordi de vil unngå at noen forstyrrer Jesus mens han underviser. Han har jo ikke tid til å bry seg om noen små unger. På den tiden så man på barn som mindre betydningsfulle enn voksne. Så når Jesus blir sint og refser disiplene, er dette litt uventet. Han tar pause fra undervisningen, han løfter barna opp i fanget sitt, han ser dem og velsigner dem ved å legge hånden sin på hodene deres.

Velsignelsen har stor kraft i seg, og vi får tro at barnet er verdifullt for Gud, elsket av Gud og ønsket av Gud. Ingen er for liten for Guds rike, nei, den minste er den største i Guds rike.

På denne måten blir vi tatt inn i det store fellesskapet, for det er der vi hører til.

Aktivitet

Rekkefølgen

Del inn i grupper med 5-6 i hver gruppe. Lederen ber deltakerne stille seg i rekkefølge:
•                 etter størrelsen, den minste først
•                 etter hårfargen, den lyseste først
•                 etter fornavn, alfabetisk
•                 etter antall søskenbarn den enkelte har, færrest først
•                 etter gate eller veinummer, det laveste først

Den gruppa som er først oppstilt og blir godkjent får ett poeng for hver oppgave.

Etter denne leken, setter alle seg ned og tenker litt over disse spørsmålene: Hva spurte vi etter? Ba vi dere stille opp etter hvem som er penest, flinkest, snillest, mest gavmild eller rikest?

Sanger som kan synges på slutten av andakten er Milde Jesus nr. 582 i NoS og Ingen er så trygg nr. 488 i NoS.

 

Andaktsboka kan kjøpes i Speiderbutikken