BESKRIVELSE AV ANDAKTEN

På denne siden finner du beskrivelse av hvordan du kan gjennomføre andakten.

Les Jesus og barna, Markus 10, 13-16

13 De bar små barn til ham for at han skulle røre ved dem, men disiplene viste dem bort. 14 Da Jesus så det, ble han sint og sa til dem: «La de små barna komme til meg, og hindre dem ikke! For Guds rike tilhører slike som dem. 15Sannelig, jeg sier dere: Den som ikke tar imot Guds rike slik som et lite barn, skal ikke komme inn i det.» 16 Og han tok dem inn til seg, la hendene på dem og velsignet dem.

Bibelteksten gjengitt med tillatelse. Bibel 2011 © Bibelselskapet.
 

ANDAKT

Av Laila Tøndel

Denne teksten er godt kjent fordi den alltid leses ved barnedåp i kirken. Teksten ligner også på en tekst fra Matteusevangeliet som handler om hvem som er den største i himmelriket. Spørsmålet blir stilt av disiplene til Jesus, og som svar kaller han til seg et lite barn og stiller det midt blant dem. Så sier han det samme som i vår tekst: at for å komme inn i Guds rike, må man bli som barn. Den som gjør seg liten, han er den største i himmelriket.

Det var mange som flokket seg rundt Jesus, fordi de ville høre på når han lærte dem om Guds rike, og fordi de visste at han kunne helbrede syke. Derfor var det ikke så rart at noen bar småbarna sine til ham, «for at han skulle røre ved dem». Kan det være slik at disse foreldrene hadde skjønt hvor viktig det var for disse små­ barna å komme i kontakt med Jesus?

Når disiplene viser dem bort, kan det være fordi de vil unngå at noen forstyrrer Jesus mens han underviser. Han har jo ikke tid til å bry seg om noen små unger. På den tiden så man på barn som mindre betydningsfulle enn voksne. Så når Jesus blir sint og refser disiplene, er dette litt uventet. Han tar pause fra undervisningen, han løfter barna opp i fanget sitt, han ser dem og velsigner dem ved å legge hånden sin på hodene deres.

Velsignelsen har stor kraft i seg, og vi får tro at barnet er verdifullt for Gud, elsket av Gud og ønsket av Gud. Ingen er for liten for Guds rike, nei, den minste er den største i Guds rike. På denne måten blir vi tatt inn i det store fellesskapet, for det er der vi hører til.

SLIK GJØR DU - REKKEFØLGEN

 1. Del speiderne opp i grupper med 5-6 speidere i hver gruppe. 
 2. Still gruppene på rekke. 
 3. En leder ber speiderne sortere rekkene etter for eksempel høyde med den minste først.
 4. Den gruppa som er ferdig først og får rekka si godkjent får ett poeng.
 5. Gjenta punkt 3 og 4 med nye oppgaver til et bestemt antall oppgaver eller så lenge det er gøy.
 6. Sett dere sammen i en ring og tenk over: Hva spurte lederen etter? Skulle dere stille opp etter hvem som er penest, flinkest, snillest mest gavmild eller rikest?
   

Forslag til oppgaver:

 • Etter hårfarge, mørkest til lysest.
 • Alfabetisk etter fornavn.
 • Etter antall søskenbarn, færrest til flest.
 • Etter husnummer, lavest til høyest.
 • Etter alder, yngst til eldst.
 • Etter klokkeslettet de stod opp i dag.
 • Etter bursdagsdato.

Andaktsboka kan kjøpes i Speiderbutikken