BESKRIVELSE AV ANDAKTEN

På denne siden finner du beskrivelse av hvordan du kan gjennomføre andakten.

Les I Getsemane, Matteus 26, 36-46.
 

ANDAKT

av Martin Enstad

Da Jesus kom til Getsemane på kvelden skjærtorsdag, hadde han og disiplene akkurat feiret påskemåltidet. For jødene er det litt som vår julemiddag. Det er det viktigste måltidet i løpet av et helt år. Det hadde vært fest og glede. Nå var Jesus på vei for å dø. Det kan virke som Jesus visste hva som skulle skje. Men Jesus ville ikke. Jesus var redd. Selvfølgelig var han redd. Han hadde ikke lyst til å dø.

I alle evangeliene må Jesus dø, for å stå opp fra de døde etter tre dager. Jesus skulle inn i en vanskelig og vond kamp. Alle som har lest hva som skjedde langfre­dag, vet at det Jesus skulle møte var vondt, det var ondskap og død. Visste Jesus at han skulle vinne? Jeg tror ikke det. Da Jesus døde og oppsto, var det ikke et skue­spill, men en kamp mellom liv og død, mellom ondskap og kjærlighet, mellom hevn og forsoning, mellom smerte og helbredelse.

Mot i hverdagen

De aller fleste av oss som bor i Norge vil aldri måtte vurdere å ofre livet i møte med ondskap, men vi kan stå overfor andre kamper i livet som krever mot av oss. Mot til å kjempe for det som er rett, sant og godt. Mot til å kjempe for det som ska­per glede, vennskap og rettferdighet. Mot til å være den som rekker fram hånda og tilgir. Mot til å være den som åpner vennegjengen for nye i klassen. Mot til å være den som sier fra når det er blitt så alt for vanlig å mene i gjengen at noen skal holdes utenfor.

Det er ikke alltid vi får det til. Noen ganger tabber vi oss ut. Vi er som disiple­ne som sover når andre kjemper. Da er det mye trøst i å se at Jesus ikke ga opp disiple­ne selv om de sovnet. Jesus valgte ikke å gå videre alene. Jesus tok dem med og ga dem en ny sjanse. Han tok dem med på laget som skulle kjempe for vennskap, varme og rettferdighet.

Vi takker og ber

  • Vi takker for at Jesus ikke gir oss opp selv om vi tabber oss ut.
  • Vi takker for at vi får være speidere.
  • Vi ber om mot til å gjøre de riktige tingene. 
  • Vi ber om at flere skal få vite hvem Jesus er. 
     

SLIK GJØR DU - HINDERLØYPE

Det krever mot å gjøre skumle ting. 

  1. Bygg en litt krevende hinderløype som speiderne skal ta seg gjennom.
  2. Øk vanskelighetsgraden ved å bygge en vanskeligere løype.
  3. Be speiderne gjennomføre løypa i mørket eller med speiderskjerf foran øynene. Aktiviteten blir lettere hvis deltakerne hjelper hverandre gjennom løypa. 
  4. Snakk sammen om hvordan det føles å gjøre noe skummelt. Hvordan var det å gå langs løypa og vite at dere måtte fortsette? Var det et alternativ å gi opp og ikke gjennomføre? Hvilke situasjoner i hverdagen krever mot?

Andaktsboka kan kjøpes i Speiderbutikken