BESKRIVELSE AV ANDAKTEN

På denne siden finner du beskrivelse av hvordan du kan gjennomføre andakten.

Les Jesus forutsier Peters fornektelse, Matteus 26, 30-35.

30 Da de hadde sunget lovsangen, gikk de ut til Oljeberget. 31 Da sier Jesus til dem: «I natt kommer dere alle til å falle fra og vende dere bort fra meg, for det står skrevet:
           Jeg skal slå gjeteren,
           og sauene skal bli spredt.
32 Men etter at jeg er stått opp, skal jeg gå i forveien for dere til Galilea.» 33 Peter tok til orde og sa: «Om så alle vender seg bort fra deg, kommer jeg aldri til å gjøre det.» 34 Jesus svarte: «Sannelig, jeg sier deg: I natt, før hanen galer, skal du fornekte meg tre ganger.» 35 Men Peter sa: «Om jeg så må dø med deg, vil jeg ikke fornekte deg.» Det samme sa også alle de andre disiplene.

Bibelteksten gjengitt med tillatelse. Bibel 2011 © Bibelselskapet.

ANDAKT

av Marte Bredesen

I denne fortellingen fra Bibelen hører vi om Jesus som var sammen med dis­iplene sine den aller siste kvelden han levde her på jorda. Jesus vet at han veldig snart skal bli tatt til fange og dø på et kors, og at disiplene hans skal svikte ham. Dette forteller han disiplene sine. Peter sier da til Jesus: «Uansett om alle de andre svikter deg, så kommer aldri jeg til å gjøre det!» Hvis vi har lest videre i Bibelen, vet vi at Jesus hadde rett. Peter sviktet Jesus.

Er vi som Peter? Noen dager er vi kanskje lei oss fordi vi blir ertet eller holdt utenfor, eller kanskje ser vi noen andre som blir plaget. Da kan det hende at vi ten­ker som Peter: «Jeg ville aldri holdt noen utenfor eller kalt dem stygge ting, noe sånt ville aldri jeg ha gjort!» Men så, dagen etter, kan det plutselig være vi som er ekle mot noen, enda vi hadde tenkt at vi bare skulle være greie.

Ikke lyst til å svikte

Hvorfor gjør vi dumme ting? Det er ikke alltid vi har lyst en gang, det er som om det bare skjer. Noen ganger gjør vi til og med dumme ting selv mot dem som er våre beste venner. Peter var jo egentlig veldig glad i Jesus, og han hadde ikke lyst til å svikte Jesus.

Det er ikke bare vi som gjør dumme ting i blant. Alle mennesker gjør det, til og med disippelen Peter. De dumme tingene vi tenker og gjør, kaller Bibelen for synd. Heldigvis vet Gud om all vår synd, akkurat som Jesus visste at disiplene kom til å svikte ham. Likevel er Gud veldig glad i oss mennesker og vil gjerne være sammen med oss. Det er derfor Jesus måtte dø på korset. På korset tok Jesus med seg alt det gale vi har gjort og kommer til å gjøre. Når ting har blitt dumt og vi har gjort noe vi skulle ønske vi ikke hadde gjort, kan vi be Jesus om tilgivelse og vi vil få det. Da trenger vi ikke skamme oss lenger og kan få starte på nytt.

Vi takker og ber

 • Vi takker for at vi alltid kan be om tilgivelse.
 • Vi ber om mot til å gjøre det som er rett.
   

SLIK GJØR DU - BRENN DE DUMME TINGENE

 1. Del ut lapper og noe å skrive med til hver speider. 
 2. Skriv ned dumme ting dere har gjort eller ting dere angrer på. Ikke vis lappene til noen.
 3. Når alle er ferdiege, kast alle lappene på et bål. 
 4. Snakk sammen om hvorfor vi gjør dumme ting. Hvordan føles det å vite at vi alltid kan be Jesus om tilgivelse for ting vi har gjort og angrer på?

Andaktsboka kan kjøpes i Speiderbutikken
 

UTSTYR

 • Ark eller post-it-lapper
 • Noe å skrive med
 • Bål