BESKRIVELSE AV ANDAKTEN

På denne siden finner du beskrivelse av hvordan du kan gjennomføre andakten.

Les Den gylne regel, Matteus 7, 12.

12 Alt dere vil at andre skal gjøre mot dere, det skal også dere gjøre mot dem. For dette er loven og profetene.

Bibelteksten gjengitt med tillatelse. Bibel 2011 © Bibelselskapet.

ANDAKT

Du vet den følelsen når du blir ordentlig sinna? Når hodet blir varmt og raseriet herjer i magen så du har mest lyst til å slå? Kanskje roper du stygge ting til lillesøsteren din, mamma eller pappa. Du ser at de blir lei seg og trekker seg unna, men du klarer ikke å slutte å være sinna.

Ingen liker å bli skreket til eller å få slengt stygge ord i ansiktet. Det gjør vondt og gjør den andre trist og lei seg. Og du kjenner selv at du ikke har det så godt. Vi vil jo ikke at andre skal være sinte på oss eller oppføre seg dårlig mot oss heller. I Bibelen står det om den gylne regel. Den sier noe om hvordan vi mennesker skal være mot hverandre. Den gylne regel kalles også for nestekjærlighetsbudet. Nestekjærlighetsbudet er Bibelen fortalt med ett ord.

Prøve å leve etter den gylne regel

Neste gang vi blir sinte på noen, kan vi stoppe opp og tenke; slik jeg oppfører meg nå, ville jeg likt at en annen gjorde dette mot meg? Hvis du prøver å forestille deg at du gjør de gode tingene som du gjerne vil at andre skal gjøre mot deg, da vil du merke forskjell. Men det er ikke alltid så enkelt. Slik er det med oss mennesker, både voksne og barn. Vi prøver, men vi får det ikke alltid til. Da er det godt å se opp til Jesus. Han er den eneste som klarte å leve etter den gylne regel.

Gud vet at vi mennesker ikke alltid klarer å være snille og gode. Det som er så fantastisk, er at han alltid er der for oss. Akkurat som foreldrene våre, er Gud like glad i oss uansett hvordan vi oppfører oss eller hvordan vi har det. Men Gud vil gjerne hjelpe oss til å få det bedre, og til å være gode med hverandre. Derfor har han laget den gylne regel. Vil du bruke den neste gang du blir sinna?

Vi takker og ber

 • Vi takker for at Gud alltid er like glad i oss selv om vi oppfører oss dumt.
 • Vi takker for den gylnde regel.
 • Vi ber om hjelp til å leve sånn som Gud vil.
 • Vi ber for familien og vennene våre.
   

SLIK GJØR DU

 1. Snakk sammen om disse spørsmålene:
  • Hva føler du når du blir sint?
  • Hvorfor er det så vanskelig for oss å følge regler? 
  • Vi kan være gode mot hverandre av ulike grunner. Er det riktig å være god mot andre bare fordi du selv skal få det bedre?
  • Burde vi være mer opptatt av at andre skal ha det bra, enn at vi selv skal få noe igjen for å gjøre godt mot andre? Hvorfor?

Andaktsboka kan kjøpes i Speiderbutikken