SLIK GJØR DU

 1. En barkbåt er best å lage fra gamle furutrær. De har tykk bark som flyter godt og blir dermed perfekt for en liten båt. Pass på å ikke ta for store barkbiter eller for mange biter av ett tre, fordi dette skader treet. Prøv heller å skjær ut en liten del av hvert tre dere bruker, for dette vil ikke synes og gjør minimalt med skade. Pass på å hjelpe speiderne her, fordi det kan være litt vanskelig å få av barken og det kan være lett å kutte seg. Hvis dere har mange speidere, kan lederne samle barkbiter på forhånd for å spare litt tid. 
 2. Når dere har fått en passe barkbit, skal bitene formes. Her er det bare fantasien som setter grenser, og speiderne kan lage hva slags form de vil. Oppfordre dem til å bruke litt lenger tid hvis noen blir fort ferdig. 
 3. Så skal dere montere en mast med seil. Bruk kniven og lag et lite hull midt i båten. Bruk en pinne som er litt større enn hullet dere lagde (men ikke for tjukk, for da blir den for tung og ødelegger balansen) og tving den ned i hullet.
 4. Som seil kan dere bruke et stort løvblad, gjerne et med litt tykkelse som ikke smuldrer opp.
 5. Når alle speiderne har laget hver sin barkbåt, eventuelt laget dem i grupper, kan dere arrangere barkbåtregatta. Det er altså en konkurranse mellom båtene der det er om å gjøre å komme først til et punkt dere har bestemt. Finn en egnet bekk og bestem start og mål. Be alle holde båtene sine ved startstreken, slipp dem samtidig og hei dem inn i mål. Hvis bekken er stor kan dere regne med å miste noen av båtene. 
   

Hvis speiderne ikke vil risikere å miste båten, men bare leke med dem i vannet, kan dere også lage et lite hull foran eller bak på båten og binde fast en snor. Da kan de leie båtene i vannet og leke med dem lenger.

UTSTYR

 • Kniv
 • Bark, gjerne fra furutrær.
 • Mast
 • Seil, stort blad eller papir.
 • Eventuelt snor