Ulike ting i naturen har ulike behov for sol, varme og fuktighet for både å overleve og å vokse mest mulig. Hvis vi kombinerer kunnskap om naturen med kunnskap vi har om hvordan sola beveger seg over himmelen, kan vi klare å finne ut av himmelretningene uten å bruke kart og kompass. Det er flere tegn man kan bruke:

  • Sola står i sør kl. 13 på sommeren og kl. 12 på vinteren. Steller du deg med ryggen til sola klokken 13 på sommeren og strekker armene ut til siden, vil skyggen din bli et fint kompass. Hodet ditt peker mot nord, beina mot sør, høyre armen mot øst og venstre armen mot vest.
  • Sola står opp i øst og går ned i vest. Dette tegnet er mest presist å bruke tidlig eller sent på dagen, eller hvis du har god oversikt over omgivelsene kan du huske at sola stod opp bak et spesielt fjell eller over en ås som er tydelig å se.
  • Maurtuer. Maurene er avhengige av mye sol og varme, og bygger derfor tuene sine der det er mest sol. Sola står i sør midt på dagen og beveger seg mer på den sørlige delen av himmelen enn på den nordlige, så det vil være mer sol på sørsiden av trær og steiner. I tillegg vil de her være i mer le for nordavinden.
  • Trær og blomster strekker seg mot sola. De trenger sol for å drive fotosyntese, så mange planter er ofte frodigere på sørsiden, eller de vender blomstene sine mot sør.
  • Mose er motsatt. De har ikke skikkelige røtter og er derfor utsatt for tørke. Mose vokser derfor ofte på nordsiden av trær og steiner. De får likevel nok lys til å overleve, men de tørker ikke ut og blir heller ikke utkonkurrert av andre planter. 

Hvis dere er ute i skogen, kan speiderne gjerne gå ut og prøve å finne de ulike tegnene. La dem finne frem til hvor de tror de ulike himmelretningene er og la dem komme med et forslag. Ta frem et kompass og finn fasiten sammen. Snakk med speiderne: Var tegnene helt presise? Kan de likevel være nyttige å kunne? Snakk om de var gode nok til å brukes i en nødssituasjon.