Kjøleskap til leir

Hvordan skal man klare å holde maten kald på leir? Her følger en oppskrift på et kjøleskap som du lett kan lage selv.

Du trenger:

  • to striesekker (eller striestoff)
  • to skumgummiplater ca 5 cm tykke
  • sytråd

Legg striesekkene inni hverandre. Skjær til skumgummiplatene slik at de blir kvadratiske, og like brede som striesekkene. Legg skumgummiplatene som ”fôr” i laget mellom striesekkene. Rommet i midten er der du skal oppbevare maten. Sy igjen lagene slik at skumgummien blir lukket inn i posen. NB! Ikke sy igjen åpningen i midten.
Sy deretter slik at det blir en ”kanal” på hver side av posen, like over skumgummien. Her skal du stikke inn to stokker slik at åpningen kan lukkes igjen, og ”kjøleskapet” kan henges opp. For at kjøleskapet skal bli kaldt, må du huske å ”vanne” skumgummiveggene under hele leiren. De må vannes flere ganger om dagen. Fordampningen av vannet gjør at det blir kjølig i rommet i midten, der maten oppbevares. Om natten, når det er kaldt, behøver man ikke vanne kjøleskapet.

 

 

Avansert variant  
Du kan også lage en mer avansert variant som henges opp i en trefoting. Prinsippet er det samme: fordamping avkjøler maten.

Du syr en sylinder sammen med en rund bunn. Mål opp slik at bunnen passer til en bøtte med lokk. Bruk et stoff som er slitesterkt og tåler litt. Fôr sylinderen med skumgummi. Åpningen kan du lage ved hjelp av glidelås som på bildet, eller med knapper. I toppen fester du maljer som det tres tau gjennom. Med en kabinkrok festet i tauet kan du enkelt henge kjøleskapet opp og ta det ned.

 

Et mere avansert kjøleskap finner dere her.

 

UTSTYR

Stoff.

Trå.

Skumgummi.

Symaskin.