BESKRIVELSE AV AKTIVITETEN

På denne siden finner du beskrivelse av hvordan du kan gjennomføre aktivteten. 
Tekst: Silje Øderud og Håkon Kristoffersen

SLIK GJØR DU - pepperkakedeig

  1. Lag pepperkakedeig fra bunnen av slik: 
  2. Ha smør, sukker og sirup i en kjele og la det smelte mens du rører jevnlig.
  3. La det så kjøle seg ned.
    • Tips: Hvis du putter kjelen i kaldt vann, vil den kjøle seg ned fortere, men da må du røre hele tiden så det ikke klumper seg. 
  4. Bland alt det tørre sammen i en bolle, krydderet først.
  5. Mens du rører, hell litt og litt kremfløte oppi den avkjølte smørblandingen.
  6. Hell litt og litt av melblandingen oppi smørblandingen til du får en fin deig.
  7. La deigen stå i kjøleskapet minst et døgn før du bruker den.
  8. Sett ovnen på 175 °C,
  9. Strø mel på bordet og kjevle ut det du har lyst til.
  10. Stek kakene i cirka 10 min, varierer fra ovn til ovn.
     

TIPS: Pass på at ingrediensene ikke blir for varme, la smørblandingen kjøle seg godt ned før den blandes med de andre ingrediensene. For at delene skal kunne stå oppreist, må du steke deigen lenge nok, heller litt for lenge enn for kort. 

Prøv deg fram, bruk former eller lag dine egne nye former om det trengs. Det er bare fantasien som setter grenser for hva du kan lage! Bruk eggehvite i stedet for vann når du blandet melis, da vil den bli fastere.

SLIK GJØR DU - speiderleir

  1. Start med å krølle sammen aluminiumfolien sånn at den ligner på en lavvo, i den størrelsen du synes passer.
  2. Kjevle deigen litt tykkere enn du ville hatt den til vanlige pepperkaker.
  3. Legg deigen rundt aluminiumsfolien og tilpass skjøten der sidene møtes.
  4. Lag flere pepperkakebygg. Det kan være lurt å bruke pepperkakeformer eller skjære ut figurer for hånd. Hvis du skal skjære ut for hånd, er det lurt å klippe ut figurene i papir på forhånd, legge dem på pepperkakedeigen, og skjære rundt.
  5. Stek kakene på 175 grader i omtrent 10 minutter.
  6. Før du kan pynte, må du sette pepperkakeleiren sammen. Smelt sukker på lav varme i en stekepanne for å lage knekk. Dette fungerer som lim.
  7. Få hjelp av en voksen til å dyppe pepperkakene ned i knekken og lime dem sammen.
  8. Lag melis og finn frem godakene, for eksempel speiderseigmenn og annen godis.
     

TIPS: Ha en litt større deig enn du trenger, og skjær bort det som blir til overs. Det finnes mange forskjellige typer pepperkakedeiger og noen blir litt mykere enn andre når de blir varme under stekingen. Du må prøve deg frem og finne ut hva som passer for din deig. Hvis du velger de grønne seigmennene har de allerede på seg «speiderskjorte». Det finnes ikke for mye pynt bare for lite pepperkaker! Bruk eggehvite i stedet for vann når du blander opp melisen, da blir den fastere.

 


Tre deigen rundt aluminiumsformen for å få den figuren du ønsker.
 


Det kan være lurt å lage former av papir for å få den formen du ønsker.


Rull raier av pepperkakedeigen og bruk den til å bygge en speiderleir.


Bruk smeltet sukker som lim for å sette bitene sammen. 

Har du laget en kul pepperkakeleir? Del bildet ditt på Instagram med #kmspeider og #pepperkakeleir, eller send inn ditt bilde til speiderbladet@kmspeider.no. Kanskje blir bildet ditt med i et senere nummer av bladet? Foto: Håkon Kristoffersen
 

UTSTYR

Vi er så heldige at vi får bruke Håkon Kristoffersen sin bestemors helt egne, hemmelige oppskrift. Den har vært brukt til pepperkakebaking i mange år! Bestemors pepperkakedeig gir cirka 1 kg ferdig pepperkakedeig.

Ingredienser: Bestemors pepperkakedeig

  • 225 g meierismør
  • 1,5 dl lys sirup
  • 3 dl sukker
  • 1,5 dl kremfløte 
  • 675 g siktet hvetemel
  • 0,75 ts malt ingefær
  • 0,75 ts malt nellik
  • 0,75 ts malt pepper
  • 3 ts kanel
  • 1,5 ts bakepulver

Annet utstyr

Det er også mulig å kjøpe ferdig pepperkakedeig.

  • Papir
  • Saks
  • Aluminiumsfolie
  • Stekebrett
  • Kniv
  • Sukker
  • Pynt som melis, seigmenn, konditorfarge, non stop.