LAG EN SELJEFLØYTE

På denne siden finner du beskrivelse av hvordan du kan lage en seljefløyte. 

Seljefløyte lages av seljetreet. Det er det treet dere kjenner som treet med gåsunger på. Hvis det er vanskelig å finne seljetre er det også mulig å bruke rogn.

SLIK GJØR DU

Du kan se alle trinnene i illustrert på bildet under fremgangsmåten. 

  1. Finn en glatt og fin seljegren. Grenen bør være litt tykkere enn en langefinger og omtrent 20 cm lang. Det må ikke stikke noen kviser ut fra stykket du skal bruke. 
  2. Lag en rett ende. Kutt kvisten rett av i den ene enden.
  3. Lag et skrått munnstykke i den andre enden. Munnstykket skal være omtrent som på en blokkfløyte og tuppen helt ytterst skal kuttes rett av. Siden som fortsatt er dekket med bark er oversiden til fløyta.
  4. Lag et lydhull. Det gjør du ved å lage ett hull på oversiden av fløyta, bak munnstykket. Lag først et rett hakk nærmest munnstykket før du skjærer en halvmåne inn mot hakket. Du lager lydhullet for å få riktig hull i barken og for å markere hvor i pinnen du skal kutte dypere. Hullet gjøres dypere når du har tatt av barken og skal lage klangrom på punkt 7. 
  5. Lag et snitt i barken. Snittet skal være nedenfor lydhullet ved den rette enden. Snittet lages rundt hele pinnen ved bruk av kniven.
  6. Trekk av barken. Barken fra snittet og til enden med munnstykket skal tas av. For å få barken til å løsne, legger du fløyta på låret og banker forsiktig med knivskaftet rundt hele barken. Vær forsiktig når du tar av barken. Den må være hel, uten sprekker eller andre skader. Blir den ødelagt må du begynne på nytt. 
    • I følge erfarne og eldre fløytespikkere skal du gjenta en regle når du banker i barken før du tar den av.

      Regle: 
      Alternativ 1: "Sva, sva fløyte. I morra skal du få kjøtt og kål - i kongens gård. Sva, sva fløyte". Sva er fra norrønt svad, som betyr glatt sted, som i svaberg.
      Alternativ 2: "Tvitt, tvitt, vil du gå for meg i år! Og vil du ikkje gå for meg i år - så vil du eit anna år. Eller neste år." Tvitt er et nynorsk ord for enkel fløyte.
  7. Lag et klangrom. Du fortsetter nå på pinnen uten barken og skal skjære et dypere rom der du lagde lydhullet. Det skal fortsatt være et rett hakk nærmest munnstykket og skjæres en halvmåne inn mot hakket. Det dypere hullet kalles klangrommet. 
  8. Lag et luftområde: På oversiden av fløyta, fra klangrommet og til spissen av munnstykket, skal det være flatt. Skjær av en tynn flis. Dette blir luftområdet. I luftområdet vil luften presses gjennom når du blåser.
  9. Del fløyta i to. Finn den rette linjen i klangrommet og skjær videre rett ned for å dele pinnen i to. Munnstykket er nå en egen del. 
  10. Sett på barken igjen. Det kan være lurt å plassere munnstykket først og så resten av fløyten. 

Du har nå en lang og flott fløyte. Blir det ikke god nok lyd, kan du spikke et dypere klangrommet eller skjære av mer på det flate området til munnstykket.


 

UTSTYR

  • Kniv
  • Seljegrein