Et skikkelig leirbål inneholder sanger, rop, sketsjer eller andre innslag, en leirbålsleder, og selvfølgelig et ekte bål. Bålet tennes der scenen skal være.

Start gjerne leirbålet med en leirbålssang, for eksempel "Om bålets flammer". Om noen kan spille gitar eller andre instrumenter er det moro.

På forhånd må i alle fall noen av tilskuerne ha blitt spurt om å forberede innslag som sketsjer, leker eller kanskje de vil fremføre en sang de har laget selv? Leirbålslederen ber én representant for hvert innslag rekke opp en hånd, så man kan telle hvor mange innslag som skal vises frem i løpet av leirbålet.

Snakk med speiderne før første innslag kommer opp på scenen: Hvordan oppfører man seg på leirbål? Hvordan er man tilskuer når noen viser frem noe? Hva vil vi at de andre skal gjøre om vi selv står på scenen?

Det passer fint med en sang mellom hvert innslag. Har man ikke så mange innslag kan man veie opp med flere sanger eller rop, har man mange innslag kan man ha flere innslag mellom hver sang. Tilpass mengden som skal skje etter hvor god tid dere har. Leirbålslederen styrer showet, kommer opp på scenen mellom hvert innslag og forteller tilskuerne hva som skal skje.

Når alle innslag er vist frem er speiderbønn og tapto en fin og rolig avslutning på leirbålet.

Under finner du noen forslag til sanger, rop og innslag, men det er bare fantasien som setter grenser for hva som kan vises frem på et leirbål.

Sanger:
Dere kan for eksempel synge: (alle sangene finnes i speidersangboken)
Haba Haba
Matpakkespisevise
Brød med smør på
Bålets flammer
Prærien lå (den siste mohikaner)
Fall til ro
Eller dere kan velge helt andre sanger. Det viktigste er at noen kan sangene godt. Ha gjerne en forsanger som synger høyt, så er det lettere for speiderne å bli med å synge.

Innslag:

Rop: De fleste leirbål inneholder litt roping. Roping kan være i stedet for klapping etter et innslag, eller det kan være et eget innslag. Det finnes mange speiderrop, her er noen forslag.

YoggiYoggiYoggi
Ropsleder: YoggiYoggiYoggi - Alle: AiAiAi
Ropsleder: Yoggi - Alle: Ai
Ropsleder: YoggiYoggiYoggi - Alle: AiAiAi

OleOleOle - BrumBrumBrum
NasseNasseNasse - NøffNøffNøff
YoggiOleNasse - AiBrumNøff

Den var vannet
Den var vannet over måte
Vi har ingen redningsflåte
Hu hei, ville dyr
Blå elefanter på sykkeltur
Franske bukser er inn i år
Olajakke og strikka hår
(Etter dette finnes det uendelige lokale varianter)

Våra klara
Del tilskuerne i to grupper som roper annenhver gang. Start med hviskestemme og rop litt høyere for hver runde. Om å gjøre å rope høyest. Det laget som gir seg har tapt.

Ja vi har våra klare barnestemmar kvar
Men har ni era klara barnestemmar kvar.

Sketsjer:
Sketsjer er korte, morsomme skuespill som skal få tilskuerne til å le. Man kan for eksempel dramatisere en vits eller en morsom historie, bruke en speidersketsj man har sett på et annet leirbål eller man kan finne på en helt egen sketsj. Her finner du noen eksempler på speidersketsjer:
SmuglarPer
Speiderhistorien på under 6 minutter
Hvis ikke jeg var her i dag

Leker:
For å aktivisere publikum kan man leke leker som alle kan være med på.

Henteleken: Del tilskuerne i to lag. En fra hvert lag er lagleder og kommer opp på scenen. Leklederen roper opp én og én gjenstand, for eksempel speiderskjerf, rosa sokk, teltplugg osv. Laget skal fortest mulig hente gjenstanden som blir ropt opp og gi den til laglederen sin. Den laglederen som først holder gjenstanden får ett poeng. Det laget med flest poeng til slutt vinner leken. Det er lurt å ha laget liste over hva som skal hentes før leken setter i gang.
Dyrene-i-Afrika-battle: Denne sangen har mange vers! Del tilskuerne i to lag. Syng første vers sammen. Lagene får ett poeng for hvert vers de starter etterpå. Det laget med flest poeng vinner.
Leder-mime-lek: Del tilskuerne i to lag. De som leder leken mimer eller spiller en av lederne eller roverne i gruppen. Det laget som først klarer å gjette hvilken leder eller rover som blir spilt får poeng.

Musikkinnslag:
Kanskje speiderne er gode på å synge? Det er flere måter å holde musikkinnslag på:

Lag en sang: Patruljen kan skrive en patruljesang som de fremfører for de andre
Lede en sanglek: Det finnes mange sanger med bevegelser til, for eksempel "Jeg er en glad optimist" eller "Jeg er et lite stykke tinn". Led tilskuerne i sangleken.
Spille et instrument: Hvis en av speiderne er flinke til å spille kan de spille for de andre.