Denne aktiviteten passer til aktivitetsmerkene insekt og sommerfugl for oppdagere og insekt og sommerfugl for stifinnere. 

Når dere har utendørstreff fra våren til høsten så er det mange småkryp man kan møte på. Dere kan aktivt lete etter dem, eller bare observere dem når dere tilfeldigvis kommer over dem. Hvis dere har tilgang på sommerfuglhåver, andre insektshåver og observasjonsbokser kan dette være morsomt for speiderne å prøve ut. Men pass på å ikke plukk på insektene med fingrene da de er skjøre dyr som lett skader seg. Hjelp speiderne håndtere håvene og snakk med dem om hvordan man behandler dyr.

Hvis det er vanskelig å få tak i utstyr til å fange insektene, er det vel så gøy å prøve å finne dem fritt i naturen. Lag en "sommerfuglrestaurant" ved å sette ut noe søt mat (godt moden frukt, gjerne med sirup eller sukkerlake) på en tallerken, en treplanke eller rett på stammen og sett det et sted der det beveger seg en del insekter. Sitt i ro og vent til noe setter seg, så kan dere studere de flotte, små skapningene.

PDF-filen som ligger under ressurser inneholder et ark med bilder og navn av 13 småkryp som finnes i norsk natur. Her kan man krysse av etterhvert som man ser småkrypene. Arket kan brukes på ett møte, eller over en periode på noen uker. La speiderne skrive navn på arkene så kan dere samle dem inn og dele dem ut igjen ved neste treff. Undersøk på forhånd om insektene finnes der dere bor, det er ikke så morsomt å lete lenge etter en art som ikke pleier å leve i deres område.

UTSTYR

  • Utskrift av vedlagt PDF-fil "På jakt etter småkryp"
  • Blyanter
  • Søt mat