BESKRIVELSE AV AKTIVITETEN

På denne siden finner du beskrivelse av hvordan du kan gjennomføre aktivteten. 
Denne aktiviteten passer til aktivitetsmerkene insekt og sommerfugl for oppdagere og stifinnere. Dere kan selv velge om dere aktivit vil oppsøke innsektene eller om dere vil observere insektene etter hvert som dere kommer over dem av dere selv.

SLIK GJØR DU

 1. Skriv ut avkrysningsarket du finner under ressurser, et til hver speider eller gruppe. 
 2. Velg om dere aktivt vil oppsøke insektene eller om dere vil krysse av insektene etter hvert som dere kommer over dem i en lengre periode. 
 3. Hvis dere aktivit skal oppsøke insektene kan dere lage en "sommerfuglrestaurant" ved å sette ut søt mat, for eksempel godt moden frukt et sted det er mange insekter fra før. 
 4. Sitt i ro og vent til insektene setter seg,og studer skapningene. Hvilket insekt er det som har satt seg? 
 5. Dere kan også fange insekt med håv. Pass på at speiderne ikke tar på insektene med fingrene da de er skjøre dyr som lett skader seg. 
 6. Hjelp speiderne med å håndtere håvene og snakk med dem om hvordan man behandler dyr. 
 7. Hvis dere ikke skal oppsøke insektene aktivt kan dere ha med dere avkrysningsarket på alle turene og utemøtene dere er på. Da kan det være lurt om gruppa har et ark i fellesskap sånn at bare lederne trenger å huske på det. 
 8. Når dere ser et insekt, prøv å identifisere det. Finnes det på arket? Har dere sett det før? 
 9. Kyss av insektene etter hvert som dere ser dem. 

TIPS: Ha med dere insektsbøker som dere kan bruke til å identifisere de ulike insektene. Kanskje finner dere noen som ikke er på arket.

NB: Det kan være lurt å undersøke om insektene på arket finnes der dere bor sånn at dere ikke leter forgjeves etter en art som ikke pleier å leve i deres område.
 

UTSTYR

 • Utskrift av avkrysningsark
 • Blyanter
 • Insektsbøker
 • Eventuelt søt mat
 • Eventuelt insektshåver