BESKRIVELSE AV AKTIVITETEN

På denne siden finner du beskrivelse av hvordan du kan gjennomføre aktivteten.

Semaforflagg ble brukt til å sende beskjeder før telegraf og trådløse radioer overtok. Metoden ble særlig brukt av jernbanevesenet og losvesenet. Den største utfordringen ved metoden er at den krever fri sikt. Kommunikasjonen foregår ved at avsenderes bruker to flagg som plasseres i forskjellige posisjoner rundt kroppen. Hver kombinasjon av plasseringer representerer én bokstav.

SLIK GJØR DU

Under ressurser finner dere semafor-alfabetet og forslag til beskjeder speiderne kan sende til hverandre. 

 1. Start med å fortelle hva semafor er og hva det ble brukt til.
 2. Speiderne kan gå to og to sammen og øve på semaforalfabetet ved å sende korte beskjeder til hverandre med armene. Ikke stå lenger vekk fra hverandre at det går an å snakke sammen for å sjekke at man sender/leser riktig bokstav. 
 3. Jo flinkere dere blir, jo lengre fra hverandre kan dere stå. 
 4. Nå kommer en mer reel øvelse. Del speiderne i to grupper.
 5. Hver gruppe trenger et semaforalfabet og den ene gruppen trenger semaforflagg. Hvis man ikke har semaforflagg kan man feste stoff til bambuspinner og bruke disse i stedet. 
 6. Gruppene skal stille seg så langt unna hverandre at de ikke kan høre hverandre, men de er nødt for å kunne se hverandre om kommunikasjonen skal fungere.
 7. Den ene gruppen skal sende en beskjed til den andre ved hjelp av semaforflaggene, den andre gruppen skal forsøke å forstå beskjeden. Etterpå bytter de. Hvis dere har to sett med flagg kan gruppene "snakke sammen".
   

Illustrasjon av kommunikasjon med semafor-flagg.

NB: Hvis speiderne blir veldig flinke kan dere prøve å sende beskjeder uten å ha alfabetet foran dere.
 

UTSTYR

 • semaforflagg eller stoff og bambuspinner
 • semaforalfabet