Som KFUK-KFUM-speidere er vi medlemmer både i de internasjonale speiderbevegelsene, WAGGGS for jenter og WOSM for gutter, og i den internasjonale KFUK-KFUM-bevegelsen, YWCA for jenter og YMCA for gutter.

I ressursene under kan dere finne en quiz til logoene, og et postløp for verdensmerkene til WAGGGS og WOSM.

Videre følger litt informasjon om symbolikken i logoene i de ulike organisasjonene vi er medlem i.

YWCA

Verdens YWCA (opprinnelig Young Women's Christian Association) er en internasjonal organisasjon som inkluderer ulike nasjonale foreninger i mer enn 120 land med ulike mål og metoder. Felles er det at alle jobber for myndiggjøring, lederskap og rettigheter for kvinner, unge kvinner og jenter. (Kilde: Wikipedia)

Logoen deres består av elementer med ulik symbolikk:

• Blå trekant: Kropp, ånd og sjel.
  • Blå sirkel: Skaper en følelse av bevegelse og endring. Representerer jordkloden og vår felles forbindelse med hverandre
  • Bånd: Mangfold og evolusjon med spesifikke symbolske farger:
    • Blå: Stabilitet og tradisjoner
    • Rosa: En kvinnebevegelse
    • Grønn: Vekst, fred og omtanke for miljøet
    • Rød: Vår makt og lidenskap for kvinnelig ledelse og kvinners rettigheter
    • Gul: Vår positive energi og utsikter

(Kilde: World YWCA)

YMCA

YMCA (opprinnelig Young Men's Christian Association), eller ofte regionalt kalt the Y er en internasjonal organisasjon spredt i mer enn 120 land. Målet deres er å sette kristne prinsipper til live ved å utvikle et sunt "body, mind and spirit". (Kilde: Wikipedia)

• Sirkel delt inn i navnet på de 5 verdensdelene: Fellesskapet mellom alle mennesker
  • Monogrammer som skiller verdensdelene: initialene til YMCA på forskjellige språk
  • XP inne i sirkelen: Tegn for Kristus, satt sammen av de to første bokstavene i navnet: bokstaven Chi (X) og Rho (P) i det greske alfabetet. For å symbolisere at Kristus er sentrum i bevegelsen.
  • Bibel som er slått opp på Johannes 17,21: «Må dere alle være ett, slik du, Far, er i meg og jeg i deg. Slik skal også de være i oss, for at verden skal tro at du har sendt meg.»

(Kilde: YMCA)

WAGGGS

WAGGGS (The World Association of Girl Guides and Girl Scouts) er et internasjonalt forbund for jentespeidere.

• De to stjernene står for speiderloven og speiderløftet
  • Pilen er kompassnålen som viser retningen som er mot Gud
  • De tre bladene på kløveret symboliserer løftets tre deler
  • Ringen viser fellesskapet for alle speiderne over hele jorden
  • Flammen (stilken) viser kjærlighetens flamme
  • Det gule kløveret på den blå bakgrunnen er solen som skinner over alle barn

WOSM

WOSM (The World Organization of the Scout Movement) er den største internasjonale speiderorganisasjonen i verden. Den har mange nasjonale speiderforbund under seg, blant annet de to vi har i Norge.

• Tau: Alle speiderne er en stor familie
  • Båtmannsknop (som ikke kommer til å løsne): Styrken i denne familien
  • To stjerner: Sannhet og kunnskap
  • 10 stjernespisser (5 på hver): De 10 punktene i den første speiderloven (Hederlig, Lojal, Hjelpsom,Vennlig, Høflig, Snill, Lydig, Munter, Nøysom, Ren)
  • Tre blader: Tre deler i løftet (Tjene Gud, Hjelpe andre, Leve etter speiderloven)
  • Pilspiss: Nordpunktet på et kompass, og er ment å lede speidere på veien mot fellesskap og tjeneste.
  • Hvitt: Renhet
  • Kongelig lilla: Ledelse og tjeneste