Krav til aktivitetsmerket Tre finner du her.

BESKRIVELSE AV MØTET

På denne siden finner dere forslag til aktiviteter og hvordan dere kan gjennomføre disse på et møte. 
 

ÅPNING 

Flaggheis, navneopprop

ANDAKT

Bare du er du.

AKTIVITET 1 - FORKLARING 

Hvorfor forandrer bladene farge om høsten?

Treet lager sin egen energi (klorofyll) i bladene i løpet av sommeren. Dette blir laget av lys fra sola, karbondioksid fra lufta og vann fra jorda. Det er dette sukkeret som får treet til å vokse. Hele sommeren skaffer bladene treet næring på denne måten.

Høsten kommer:
Når det blir høsten og kaldt, blir det mindre lys fra sola. Treet forbereder seg til vinteren. Det skal hvile og leve på lageret det har samlet seg om sommeren.
Bladene er hele tiden fylt av mange farger, for eksempel rødt, oransje og gult. Disse fargene synes ikke om sommeren på grunn av den dominerende grønne fargen som skyldes klorofyllet. Når bladene slutter å samle næring, blir grønnfargen brutt ned. Da kommer de andre fargene fram. Derfor er det så flotte farger på trærne om høsten.
Når bladene ikke lenger kan utnytte lys og varme fra sola har treet ikke bruk for dem og derfor faller de av.

AKTIVITET 2 - MALE PÅ BLADER OG LÆRE TRÆR

Utstyr: Maling, pensler ark/kartong selvplukkede blader, noe å fordele malingen i (pappasjetter),
bilder av trær som du finner her

Gå gjennom bilder og navn på de trærne det er sansnynlig at oppdagerne vil finne. Alle speiderne skal ut og plukke 4 forskjellige typer blader. Bladene må være hele, og gjerne med et tydelig mønster. Del opp i grupper, der hver gruppe får utdelt 4 malingsfarger (grønn, orange, gul og rød), pensler og et stort ark/kartong hver. Speiderne skal male et tynt lag med en farge på et blad og trykke det forsiktig ned på arket. Etterpå tar de en ny farge på det samme bladet. Jo flere ganger de trykker samme blad med forskjellige farger, jo finere blir det. Velg gjerne rekkefølgen grønn–gul–orange–rød. Hvis dere ønsker å gjøre det felles, lager dere et høsttre sammen. Mal en stamme i brunt med mange grener og la speiderne trykke bladene på treet.

og/eller

AKTIVITET 3 - SPILLE SPILL OG LÆRE TRÆR

Utstyr: Kort med bilder av trær og blader

Skriv ut bilder av blader og navnekortene. Hvis du kan laminere dem eller dekke dem med kontaktpapir kan de brukes mange ganger selv om det regner. Bruk bare de trærne dere har mulighet for å finne.
Øv inn navnene ved å spille lotto, ved å vise frem kortene å la speiderne rope opp, eller ved å gi hver patrulje ett sett som de kan prøve å få rett.

AKTIVITET 3 - KONKURRANSE

Del speiderne i grupper/patruljer. Hvor mange forskjellige trær kan de finne blader fra i løpet av 5 minutter?
Eller:
Hvem finner først et lønneblad? Et bjerkeblad? Et rødt blad?

AVSLUTNING

Speiderbønn.
Vær beredt - Alltid beredt.
 

UTSTYR

PUNKTER FRA SPEIDERSTIGEN SOM DERE JOBBER MED PÅ DETTE MØTET

  • har en oppdager erfart å delta på utemøter på alle årstider og kan kle seg riktig for alle årstide
  • kjenner en oppdager navn og utseende på de vanligste fuglene, fiskene, ville dyr, treslagene og blomstene i nærområdet. Tilsammen 12 ulike arter.