Emner fra Speiderstigen som man jobber med på dette møtet:

 • Kjenner en stifinner "Det dobbelte kjærlighetsbudet" (Matt 22,37-40)


Merkekrav som tas på dette møtet:

(Stifinner- og vandrermerkene Nordisk har de samme merkekravene, men de er litt ulikt fordelt på obligatoriske og valgfrie. Under er listet alle merkekravene som tas, sjekk de opp med det aktuelle merket for å se om de er obligatoriske eller valgfrie.)

 • Kjenne til alle de fem landa som hører til Norden.
 • Kjenne til de tre selvstyrende områdene.
 • Kjenne til alle åtte flaggene.
 • Lære seg litt mer om et land eller område i Norden (ikke Norge).
 • Øve på å si speidernes valgspråk på de nordiske språkene.
 • Lage en matrett fra et annet nordisk land.
 • Lære en sang eller lek fra et annet nordisk land.
 • Høre nasjonalsangen til de fem nordiske landene.

 


 

Oppstart:

Flaggutrulling mens dere synger "Fold deg ut" og navneopprop.

Utstyr: Flagg

 


 

Aktivitet 1:

Dagens tema: Norden

Snakk med speiderne om Norden:

 • Hva kan speiderne om Norden fra før av?
 • Hvilke land er med i Norden?
 • Har speiderne familie i noen av de andre nordiske landene?
 • Har noen besøkt noen av de andre nordiske landene?
 • Se på et kart og finn alle landene.
 • Se på flaggene og les litt om de forskjellige landene og de selvstyrte områdene (se dokumentet nederst).
 • Hør på nasjonalsangene til landene.

 


 

Aktivitet 2: Velg dere et eller to av de Nordiske landene og gjør noen av aktivitetene under. Lær dere å si "Vær beredt" (speidernes valgspråk) på språket til det landet dere velger. (Se ressursen Norden.)

Island

Naturelementleken
På Island finnes det både vulkaner, fjell, geysirer, isbreer og varme kilder. Gi hvert naturfenomen en bevegelse eller et sted. Når en leder sier ordet må speiderne gjøre bevegelsen som hører sammen med ordet.

Forslag:

 • Vulkan/lava – speiderne må opp fra bakken så de ikke får lava på beina
 • Fjell – speiderne må opp på det høyeste stedet i området/rommet (her bestemmer dere et tre, en sofa, en stein, en trapp, etc)
 • Geysir – speiderne må ta et froskehopp så høyt de klarer (sitte på huk og hoppe opp)
 • Isbre – speiderne må stå helt i ro til det kommer en ny beskjed
 • Varm kilde – speiderne må legge seg ned på magen og svømme i den varme kilden.


Mat
På Island spiser de mye lik mat som den vi har her i Norge. Islandske spesialiteter baserer seg ofte på det kjøttet de får tak i, ofte lam eller fisk, og grønnsakene som dyrkes der. Til tross for mye god mat med gode råvarer, er islandsk uoffisielle nasjonalrett hotdogen – pølse i brød med diverse tilbehør til. La speiderne enten få være med på å lage en ordentlig middag med fisk eller lam som hovedingrediens, prøv dere frem med forskjellig topping på grillpølsene (”hotdogsene”) eller se hvor mange speidere som tørr å ta en bit av tørrfisk.

 

Danmark

Sykling
Dansker er kjent for å sykle over alt. Arranger et lite sykkelritt, ta en sykkeltur eller lag en hinderløype for sykkel.

Mat
Danskene har mye forskjellig mat. Typisk dansk kan være frikadeller og kartofler, eller kjøttkaker og poteter som det heter på norsk. Lag fra bunnen av eller grill og kok på bålet. Vil dere ha dessert også kan dere sikre dere danske bakverk ved å ta en tur innom bakerihylla og kjøpe wienerbrød eller kransekake.

 

Sverige

Midtsommarsfeiring
Midtsommeraften er en av svenskenes største feiringer i løpet av året. Den feires på fredagen nærmest 24.juni og er en festdag for svensker i alle aldre. Den feires oftest på ute på landet og med familie og venner fra nært og fjernt. Her finner du noen aktiviteter og matretter dere kan gjøre for å feire midtsommer på skikkelig svensk vis!

Blomsterkranser

Store, tjukke, fine blomsterkranser er en selvfølge under midtsommers! Plukk fine blomster og lag blomsterkranser til hverandre. Hvordan man lager blomsterkrans finner du her.

Små grodorna

Svenskene samles rundt noe de kalles ”maistang”, en høy påle dekorert med blomster. Her danser, synger og leker de. En vanlig dans som alle svensker kan er ”små grodorna”(små frosker). Den er enkel å lære så her kan speiderne få slå seg løs og danse litt! Bevegelsene kan dere se i videoen her, bevegelsene henger sammen med det de synger i sangen. 

Jordbær og bløtkake

Skal dere ha en skikkelig midtsommersfeiring må bløtkaka frem. Den skal pyntes med jordbær for å feire sommeren!

Syv blomster

En gammel legende sier at hvis du plukker syv blomster denne kvelden og legger under puten din når du skal sove så kommer du til å drømme om den du skal gifte deg med. La speiderne plukke blomster og ta med hjem.

 

Finland

Språket
Lær dere noen finske fraser! Hvem vet, kanskje dere plutselig støter på en finne!

Fraser med oversettelse og lyd kan finnes her.

Støvelkast
Støvelkast er en merkelig sport som de har i Finland. En støvel fylles opp med væske og deretter ser man hvem som klarer å kaste den lengst. Fyll støvelen opp med vann og kast i tur og orden for å se hvem som er den beste støvelkasteren!

Mat
Lag elgpiroger: en finsk calzone-type.

 


 

Andakt

Les det dobbelte kjærlighetsbud.

Snakk sammen om fellesskapet i verden. Hvem er vår neste? Kan det være at vår neste bor i et land i Afrika? Hvorfor må vi lære om andre land enn vårt eget? Gud ønsker fred på jorden for alle, og ønsker at vi skal elske vår neste som oss selv. Det er ikke alltid så lett å få til, men en måte vi kan komme oss nærmere en felles verden der alle viser forståelse for hverandre er ved å lære om hverandres kultur. Og finnes det noe bedre sted å starte enn rett over grensa eller rett over havet fra der vi bor? De nordiske kulturene skiller seg ikke stort, men nok til at en forståelse mellom oss gjør at vi lettere kan forstå kulturer som er mer og mer annerledes og ny.

 


 

Avslutning

Rull sammen flagget og syng "Fold deg sammen".

Syng Speiderbønnen.