Emner fra Speiderstigen som man jobber med på dette møtet:

• Kan en stifinner speiderbønnen og Vår Far utenat.
  • Kan en stifinner speiderløftet og speidernes valgspråk utenat og kjenner innholdet i speiderloven.
  • Har en stifinner erfart gjennom lek og konkurranser både å tape og vinne, vente på tur og opptre rettferdig.
  • Har en stifinner erfart å lede en gruppe/patrulje med stifinnere gjennom en postløype eller i en konkret oppgave på tur eller møte.

Merkekrav som tas på dette møtet:

Obligatoriske krav:

1. Bruk minst to ulike teknikker (som steking, baking, koking og innbakt) for å lage primitiv mat.
  2. Lage en dessert på bål.
  3. Rydde etter matlaging.

Valgfrie krav: (velg ett av disse)

• Lage egg i konvolutt, stek egg på steinhelle eller stek egget på pinne.
  • Være med i en konkurranse om å være den første til å koke opp kakao.
  • Lær deg å bruke stormkjøkken eller primus.

Åpning
Speiderne stiller i hestesko, synger Fold deg ut. En speider ruller ut flagget.
Ledere og speidere hilser flagget. En speider leser speiderloven før alle synger vår far.
Navneopprop

Utstyr: Flagg, speiderloven

Aktivitet 1
Stifinnerne samles rundt en bålplass, og samme med leder lager de et pagodebål. Snakk om oppbygging av bålet og faktorene som må være på plass for at det skal bli ild.

På forhånd: Leder har tent opp flere bål i tillegg til det stifinnerne skal lage, slik at disse er klare til stifinnerne kommer.

Aktivitet 2
Steking av sveler:
Speiderleder har med seg svelerøre som stifinnerne skal steke på bål. Hver gruppe får en stekeplate og en flaske røre, samt smør. Hvor mye varme tåler svelene? Er det noen smart måte å ha platen på for å få et best mulig resultat? (gjerne ta med et av syltetøyglassene man evt. har laget på bær-møte, så man kan ha dette på svelene)

Utstyr: Ved, opptenningsved, fyrstikk, stekeplater, svelerøre (se link til oppskrift nederst på siden), hjemlaget speidersyltetøy.

Aktivitet 2
Banan i sjokolade
Stifinnerne får utdelt folie, banan og en sjokoladeremse. De lager selv kutt i bananen, fyller inn sjokoladen og pakker den i folie. Hvordan er det lurt å steke bake bananen? I flammer eller i glør? Hvorfor? Hva gjør aluminiumen?

Utstyr: Bananer, sjokolade, aluminiumsfolie

Lek
Egg i  konvolutt
Stifinnerne får hver sitt egg, konvolutt og pinne. De skal steke egget over bålet i en konvolutt. Det gjøres ved å knekke egget i konvolutten, og deretter lime igjen konvolutten over pinnen. Det kan være lurt å smøre konvolutten. Hold pinnen over bålet til egget er ferdig stekt. Pass på at konvolutten ikke tar fyr!

Utstyr: egg, konvolutt, pinne

Avslutning
Dele ut merket og oppsummere møtet. Speiderne synger, Fold deg sammen. En speider ruller sammen flagget.
Speiderbønnen