Pinnebrød, all slags varianter - oppskrift
- Familiespeidere (0-6 år),
- Oppdagere (6-7 år),
- Stifinnere (8-9 år),
- Vandrere (10-15 år),
- Rovere (16-25 år)
- Kort (0-30 min)
- Mat
SLIK GJØR DU
- Bland sammen alle de tørre ingrediensene i en bolle.
- Hell i vann og bland til en tykk deig. Det kan være lurt å helle i litt og litt vann sånn at du har kontroll på at deigen blir passe fuktig. Blir deigen for tørr, kan du ha i litt mer vann.
- Putt deigen i en boks eller en pose hvis du skal ha deigen med deg på tur. Hvis ikke kan du la deigen ligge i bollen.
- Ta en klump med deig og lag en pølse av den.
- Surr deigen rundt en pinne og grill den over glør på bålet.
- Pinnebrødet er ferdig grillet når det løsner fra pinnen.
Lunsj-pinnebrød
Pizzasnurr
Følg fremgangsmåten over. I stedet for å lage en pølse, kan dere lage en flat strimmel av deigen. SMør deigen med tomatpurre eller ketchup, og dryss over oppkuttet skinke og revet ost. Krydre med pizzakrydder. Brett strimmelen i to på langsiden sånn at du får en lang, smal remse. Surr remsa på pinnen og stek som et vanlig pinnebrød.
Pølse i slåbrokk
Følg fremgangsmåten over, grill en pølse på pinne over glørne før du trer pinnebrøddeig på pinnen. Når pølsa er ferdig stekt, kan du tvinne en tynn remse med pinnebrød rundt pølsa. Stek pølsa med pinnebrøddeigen over glørne. Ikke bruk for mye deig, da tar det veldig lang tid å steke.
Med rosmarin og olivenolje
Følg fremgangsmåten over. Hakk rosmarin og vend pinnebrøddeigen i rosmarin før du steker det. Pensle en god olivenolje på pinnebrødet mot slutten av teketiden.
Fylt med ost og skinke
Følg fremgangsmåten over, men klem deigen flat i stedet for å lage en pølse. Legg på ost og skinke, og brett deigen over seg selv sånn at du får en lang strimmel som du kan surre rundt pinnen. Det er ekstra godt å pensle med olje eller smør mot slutten av steketiden.
Pinne-nan-ish
Følg fremgangsmåten over, men bytt ut 1,25-2,5 kopp vann med samme mengde yoghurt naturell. Smelt smør og tilsett hakket sjalottløk, korianderfrø, spisskummen, ingefær, nellik eller annet krudder etter smak. Sil smøret og pensle det over pinnebrødet mot slutten av steketiden. Spis gjerne pinnebrødet sammen med en yoghurtdip.
Dessert-pinnebrød
Skolebolle-pinnebrød
Følg fremgangsmåten over, og bruk ingrediensene til søt deig. Klem deigen flat i stedet for å rulle den som en pølse. Smør vaniljekrem på deigen. Dryss over litt kokos og brett deigen over seg selv sånn at du får en lang remse. Surr pinnebrødet rundt pinnen og stek det. Eventuelt kan du rulle pinnebrødet i melisglasur og kokos etter at det er stekt. Det er lurt å lage vaniljekrem fra bunn eller fra pulver og tilsette under halvparten av væsken som er oppgitt i oppskriften. Da vil ikke vaniljekremen flyte like mye utover.
Kanelsnurr-pinnebrød
Følg fremgangsmåten over, og bruk ingrediensene til søt deig. Klem deigen flat i stedet for å rulle den som en pølse. Smør deigen med smør. Dryss over sukker og kanel. Brett deigen sammen sånn at du får en lang remse. Surr remsa rundt pinnen og stek som et vanlig pinnebrød. Vil dere gjøre det ekstra fint, kan dere pensle over melisglasur når pinnebrødet er ferdig. Bruk omtrent 100 gram melis og en spiseskje vann når du lager melisglasur. Rør godt og tilsett litt og litt vann om gangen. Glasuren blir fort rennende.
Dessert
Følg fremgangsmåten over, og bruk ingrediensene til søt deig. Grill pinnebrødet som vanlig. Trekk pinnebrødet av pinnen og fyll hullet med syltetøy, smør og sukker, is, vaniljekrem eller noe annen godt før dere nyter desserten.
Tips og triks for bedre pinnebrød
- En våtere deig gir et luftigere resultat og bedre smak.
- La deigen stå en stund fra dere blander den til dere bruker den, gjerne over natten eller hele dagen.
- La deigen heve en stund etter at dere har surret den på pinnen, for å få et bedre resultat. Ofte har vi ikke tid til å vente, da går det helt fint å hoppe over dette punktet.
- Pensle smør eller olje utenpå deigen i stedet for å blande det i deigen.
- Server pinnebrødene med noe godt til, for eksempel spekemat, en god ost eller en gryterett.
- Stek pinnebrødene over høy varme. Husk å snurre brødet sånn at det ikke blir svidd.
- Hvis dere bruker 0-melm vil resultatet bli enda bedre.
TIPS: Hvis du lager deigen ute i skogen kan det være lurt å bruke bakepulver i stedet for gjær. Gjær trenger tid til å heve. En deig med bakepulver kan stekes med en gang.
Deler av teksten er hentet fra Aftenposten A-magasiner, skrevet av matskribent Henrik J. Henriksen.
UTSTYR
Grunndeig:
Brukes til lunsj-pinnebrødene.
- 6 kopper hvetemel
- 3-4 ts tørrgjær
- 3 ts salt
- 2,5 kopp vann. Hvis du erstatter halvparten av vannet med yohurt naturell, får du en mer nan-aktig smak på pinnebrødet.
Søt deig:
Brukes til dessert-pinnebrødene.
- 6 kopper hvetemel
- 3-4 ts tørrgjær
- 3 ts salt
- 3/4 kopp sukker
- 3/4 kopp mykt smør
- 2 - 2,5 kopp melk
Annet:
- Pinne til å steke pinnebrødet på
- Spikkekniv
- Bål med glør
- Ønsket tilbehør og fyll