Ulike typer bål
- Oppdagere (6-7 år),
- Stifinnere (8-9 år),
- Vandrere (10-15 år),
- Rovere (16-25 år),
- Ledere
- Mellom (30-90 min)
- Friluftsliv
Hvilket bål?
Det er ikke så farlig hvordan du bygger bålet så lenge du får fyr på det, men ulike båltyper har ulike egenskaper som kan være kjekke å vite om.
Pyramidebål
Pyramidebål er en vanlig båltype som egner seg godt til å varme seg på. Pyramidebål gir mye luft til flammene, noe som gjør det enkelt å holde fyr i. Bålet lages ved at det legges opptenningsmateriale som flis, avispapir og tynne, tørre kvister i midten, før det balanseres større kubber rundt som i en pyramide. Bålet tennes opp i midten. Stable mer ved rundt bålet etter hvert som det brenner opp.
Stjernebål
Stjernebålet er et lite bål som krever lite ved. Legg fem-seks greiner eller kubber i stjerneform. Bygg et lite pyramidebål i midten og tenn på. Dytt greinene inn mot midten etter hvert som de brenner opp.
Pagodebål
Pagodebålet egner seg godt til matlaging. Legg to og to kubber oppå hverandre så de danner en firkant rundt et lite bål pyramidebål i midten. Denne båltypen brenner godt fordi det kommer mye luft til flammen. Oppå pålet kan du sette en kjele. Pagodebålet egner seg også godt til leirbål.
Leirbål
Leirbål er en variant av pagodebålet som gjerne kan brukes på leirbål eller på St. Hans. Bålet bygges opp med flere lag med ved tett i tett nederst, med et luftigere bål på toppen hvor det tennes på. Bålet brenner nedover, blir stort og varer lenge.
Hurtigbål
Vannet koker raskere om du legger lokk på vannkjelen. Et annet triks for å få et hurtigbål er å legge ved med glør godt rundt kjelen sånn at det brenner både under og rundt den.
Jegerbål
Jegerbål et bra bål til matlaging. Bruk tre like store, stabile steiner til en trekantformasjon du kan sette en kjele over. Tenn et lite pyramidebål i midten av steinene eller kubbene. Legg flere pinner mellom steinene etter hvert som veden brenner opp. Du kan også sage kutt i kortenden av en kubbe og brenne bål i midten av kubben.
Jegerbål variant 1
Jegerbål variant 2
Nying
Nying eller stokkild er et bål som kan brenne lenge. Samene kaller denne båltypen nuorssjo, og den ble brukt for å gi varme en hel natt. Den beste nyingen lages av to tørre, barkfrie tømmerstokker av furu som legges ved siden av hverandre i hele sin lengde. Poenget med nying er å få et bål som brenner så langsomt som mulig. Flammene bør ikke være høyere enn 5–6 cm.
Slik lager du en nying:
- Finn et gammelt, dødt furutre uten bark i skogen. Kvist treet og del det i to like lange stokker.
- Hogg begge stokkene flate på den ene langsida slik at de likker stødig mot hverandre. Det gjør også at flammene tar lettere tak.
- Plasser stokkene oppå hverandre på langs med vinden og plasser to-tre friske tverrstokker mellom flatene.
- Sett opp støttestokker ved siden av stokkene sånn at stokkene ligger stødig.
- Fyr opp i midten av stokkene med litt tørre kvister og ved. Juster mellomrommet mellom stokkene for å få riktig størrelse på flammene. Det beste er om stokkene kan ligge og ulme hele natta.
TIPS: Treet bør ikke være for tørt. Da brenner det for fort. Furu er tryggere enn gran fordi gran kan lage mye gnister som kan smelte og i verste fall antenne soveposer og annet utstyr.
UTSTYR
- opptenningsutstyr
- sag
- øks
- tørr ved
- eventuelt avispapir og tennbriketter
- ventuelt ingredienser til mat dere kan lage på bålet.