Flaggheis

Flaggheis er den seremonien hvor speiderne heiser flagget som det første som skjer hver dag på leir, tur, kurs og andre speiderarrangement. En felles flaggheis sikrer at alle speiderne får en felles start på dagen. Ofte er kleskoden på flaggheis speiderskjorte og skjerf. 

Etter flaggheis er det en fin mulighet for lederne å si et ord for dagen og gi viktig informasjon som alle speiderne må få med seg.

Gjennomføre flaggheis

Flaggheisen starter ved at speiderne stiller seg opp i en hestesko ved flaggstangen. En flaggvakt og en flaggheiser står med flagget i hendene ved flaggstangen. Flaggvakten sitt ansvar er å passe på at flagget ikke berører bakken og flaggheiseren skal knyte eller feste flagget til linen i flaggstangen og heise flagget opp. 

Det er vanlig at speiderne synger en flaggsang under heisingen. "Fold deg ut" og "Ja, vi elsker dette landet" er de mest brukte sangene. Under ressurser finner du teksten til "Fold deg ut". Flaggvakten holder flagget og passer på at linen holdes inn mot flaggstangen. Den som heiser flagget skal dra i den linen som kommer fra toppen av stanfen og drar vekselvis med beggehender for å holde et så jevnt tempo som mulig.

Til slutt, når flagget er heist helt opp, linen er knyttet fast og sangen er sunget ferdig, sier lederen av flaggheisen eller flaggheiseren "Speidere, hils flagget", og speiderne svarer ved å hilse flagget med speiderhilsenen.

Å feste flagget til flagglinen

Dersom flagget har kroker eller hurtigkoblinger er det vanlivis ingen forskjell på hvilken del av flagget som skal opp og hvilken del som skal ned. Det viktigste er at den øverste kroken sitter så nært selve flagget som mulig sånn at flagget kan heises helt opp i toppen av flaggstangen.

Illustrasjon av flaggheis.

 

Hvis flagget ikke har kroker er det viktig å feste den delen av flagget med løkke, uten snor, øverst med et flaggstikk. Det er viktig for at flagget skal kunne heises helt opp. Den delen med snor skal vende nedover og skal knytes fast med båtmannsknop. 

Flaggfiring

Når det er på tide å fire flagget stiller speiderne seg opp i en hestesko, på samme måte som ved flaggheis. Flagget fires langsomt ned og flaggvakten tar imot flagget og passer på at det ikke treffer bakken. 

Om dere vil, kan dere synge det siste verset av "Fold deg ut" under firingen. Knytt flagget av linene og surr linen rundt flaggstangen et par ganger før dere fester den sånn at den ikke står og slår i vinden. Det er viktig å ikke miste linene sånn at den ene enden kommer for høyt opp til at dere får den ned igjen.

Når flagget er firt ned gjør lederen speiderhilsen og seier "Speidere, vær beredt", og speiderne gjør hilsen og svarer "Alltid beredt". 

Dersom flagget er fuktig er det viktig at det tørker før dere ruller det sammen og legger det vekk. Brett og rull flagget fra den kortsiden som ikke har kantbånd. Til slutt knytter dere et slippestikk rundt rullen.