Leirområdet

Leirområdet skal være deres hjem i en uke. Det er der dere skal sove, lage mat, spise, rydde og leke. Alt dette må man derfor sørge for at man lager plass til på leirområdet, sånn at alle speiderne har en bra uke.

Det er lurt å ha en del av området der man setter opp alle teltene, sånn at det er mulig å lage en "stille-sone" på leirområdet der speiderne kan trekke seg tilbake på kveldstid eller i løpet av dagen når de trenger en pause.

I inngangen til leirområdet kan de fleste tingene man pionerer settes opp.

En portal er et fint inngangsparti, og her er det bare fantasien som setter grenser. Man kan lage en enkel portal av en firefoting (fire rajer surret sammen med åttetallssurring), er man en rutinert pionergruppe kan man lage en dobbel hyperbolisk paraboloide, man kan lage større konstruksjoner som på bildet under, eller enda større. På portalen er det fint å henge opp et skilt med gruppenavn, feste banner eller flagg.

Bak portalen kan kjøkken- og spiseområdet settes. Bordet vi bruker på leir lager vi med pionering. De er tradisjonelt konstruert av trefotinger og lange tverrstokker, som man kan lage bordplater på av planker eller noe annet dere finner. På enden av bordet kan man lage en oppvaskbenk. Det er lurt å sette opp matlagingsområdet i nærheten av bordet sånn at man slipper å gå langt og snuble i barduner og andre ting.

I nærheten av matlagingsområdet kan man lage fettfelle, om dere har lov av grunneier. Det får dere beskjed om av leirledelsen. En fettfelle er et hull i bakken der man kan helle oppvaskvann og andre væskerester. Lag en "sil" som dere legger på toppen for å unngå at alt for mange grove matrester havner i hullet. Den kan dere lage av fire pinner som er like lange som diameteren på hullet. Surr dem sammen til et kvadrat med vinkelsurringer, og flett sisal på kryss og tvers av rammen. På toppen av sisalen legger dere litt gress for å fange opp mer av matrestene. Dette gresset bør skiftes ut hver dag for å unngå dyr.

Orden og hygiene

På leir må man ta hygienen på alvor. Vær nøye på renslighet, spesielt når dere lager mat. Pass på å alltid ha et vaskefat tilgjengelig med vann og såpe, og skift det regelmessig. Det kan for eksempel stå i oppvaskseksjonen.

Man henter mat hver dag på leir, men det er ikke alltid man kan eller skal spise opp all maten med en gang. Da er det viktig å sørge for at dere lagrer maten godt. Det aller beste er å lage en jordkjeller, hvis dere har lov av grunneier. Grav et hull i jorda et sted der det er mye skygge. Det er lurt å sette maten i poser i en plastkasse med lokk. Lag et lokk av hunved eller planker som dere legger oppå hullet. Maten holder seg kjølig fordi jorda er nokså kald et stykke under overflaten.

Et alternativ til jordkjeller er en kjøkkenpose. Sy en sylinder av stoff som suger vann. Sylinderen fores med tynn skumgummi. Inni sylinderen settes ei plastbøtte der maten legegs. Åpninge lages enten med glidelås eller borrelås. Prinsippet for dette kjøleskapet er at fordamning krever varme. På leiren sørger dere derfor for at sylinderen hele tida er funktig. Fordampnignen av vannet vil kjøle ned matvarene. I tillegg slipper dere knasing i sand fra en nedgravd matkjeller.

Oppgavefordeling

Det er mange oppgaver som skal gjøres på et leirområde i løpet av en dag. Dette kan organiseres på ulike måter; patruljer eller deler av patruljer kan ha sitt faste ansvarsområde gjennom hele uka eller det kan settes opp lister over hvem som skal gjøre hva i løpet av en dag. Den sistnevnte løsningen er gunstig dersom dere har med mange ulike aldersgrupper på leir, og sørger for at alle speiderne får varierte arbeidsoppgaver hver dag.

Vann og ved

Speiderne som har ansvaret for vann og ved, ser til at vanndunker og bøtter er fulle, og at det til enhver tid er nok opptenningsved og vedkubber.

Mathenting

Mat deles ofte ut til faste klokkeslett hver dag. De som har ansvar for mathenting, må ha oversikt over hva og hvor mye som trengs av brød, melk, pålegg og middag. Er det mange speidere i troppen, kan det være lurt å frakte mat på ei tralle.

Frokost, lunsj og kvelds

Denne gjengen må kanskje stå opp litt tidligere enn de andre for å lage frokost. De vasker også opp etter disse måltidene. Ofte kan det være greit å slå sammen oppvasken til frokost og lunsj, siden det ofte ikke er veldig grisete måltider.

Middag

Middagsgjengen fyrer opp i grua, lager middag og tar oppvasken.

Orden på området

Ordenspatruljen ser til at leirområdet alltid ser bra ut. De rydder, passer på at redskapene er på plass, tømmer søppel og panter flasker.

Andre oppgaver

Andre oppgaver kan være flaggheis, ansvar for vann i dusjen hvis dere har det, dotømming eller dovask, skifte gress i fettfella eller oppvask.