Leirliv

Leirområdet

Leirområdet skal være deres hjem i en uke. Det er der dere skal sove, lage mat, spise, rydde og leke. Alt dette må man derfor sørge for at man lager plass til på leirområdet, sånn at alle speiderne får en bra uke.

Det er lurt å ha en del av området der man setter opp alle teltene, sånn at det er mulig å lage en "stille-sone" på leirområdet der speiderne kan trekke seg tilbake på kveldstid eller i løpet av dagen når de trenger en pause.

En portal er et fint inngangsparti, og her er det bare fantasien som setter grenser. Dere kan bygge en enkel portal av en firefoting (fire rajer surret sammen med åttetallssurring), er man en rutinert pionergruppe kan man lage en dobbel hyperbolisk paraboloide eller dere kan lage større konstruksjoner.  På portalen er det fint å henge opp et skilt med gruppenavn eller feste et banner eller et flagg.

Hvordan organisere leirområdet

 Bak portalen kan kjøkken- og spiseområdet settes. Bordet vi bruker på leir lager vi med pionering. De er tradisjonelt konstruert av trefotinger og lange tverrstokker, som man kan lage bordplater på av planker eller noe annet dere finner. På enden av bordet kan man lage en oppvaskbenk. Det er lurt å sette opp matlagingsområdet i nærheten av bordet sånn at man slipper å gå langt og snuble i barduner og andre ting.

I nærheten av matlagingsområdet kan man lage fettfelle, om dere har lov av grunneier. Det får dere beskjed om av leirledelsen. En fettfelle er et hull i bakken der man kan helle oppvaskvann og andre væskerester. Lag en "sil" som dere legger på toppen for å unngå at alt for mange grove matrester havner i hullet. Den kan dere lage av fire pinner som er like lange som diameteren på hullet. Surr dem sammen til et kvadrat med vinkelsurringer, og flett sisal på kryss og tvers av rammen. På toppen av sisalen legger dere litt gress for å fange opp mer av matrestene. Dette gresset bør skiftes ut hver dag for å unngå dyr.

 

Kjøleskap på leir
 

På leir henter dere mat hver dag, men det er ikke alltid dere kan eller skal spise opp all maten med en gang. Da er det viktig å sørge for at dere lagrer maten godt. Det aller beste er å lage en jordkjeller, hvis dere har lov av grunneier.

Grav et hull i jorda et sted der det er mye skygge. Det er lurt å sette maten i poser i en plastkasse med lokk. Lag et lokk av hunved eller planker som dere legger oppå hullet. Maten holder seg kjølig fordi jorda er nokså kald et stykke under overflaten.

Et alternativ til jordkjeller er en kjøkkenpose. Sy en sylinder av stoff som suger vann. Fôr sylinderen med tynn skumgummi. Sett en plastbøtte inni sylinderen og legg maten oppi bøtta. Lag åpning med glidelås eller borrelås. Prinsippet for kjøkkenposen er at fordampingen krever varme. Derfor må dere passe på at sylinderen hele tiden er fuktig. Fordampingen av vannet vil kjøle ned matvarene. I tillegg slipper dere knasing på grunn av sand på maten i den nedgravde matkjelleren.
 

Oppgavefordeling

Det er mange oppgaver som skal gjøres på et leirområde i løpet av en dag. Dette kan organiseres på ulike måter; patruljer eller deler av patruljer kan ha sitt faste ansvarsområde gjennom hele uka eller det kan settes opp lister over hvem som skal gjøre hva i løpet av en dag. Den sistnevnte løsningen er gunstig dersom dere har med mange ulike aldersgrupper på leir, og sørger for at alle speiderne får varierte arbeidsoppgaver hver dag.

Mathenting

Mat deles ofte ut til faste klokkeslett hver dag. De som har ansvar for mathenting, må ha oversikt over hva og hvor mye som trengs av brød, melk, pålegg og middag. Er det mange speidere i troppen, kan det være lurt å frakte mat på ei tralle.

Frokost, lunsj og kvelds

Denne gjengen må kanskje stå opp litt tidligere enn de andre for å lage frokost. De vasker også opp etter disse måltidene. Ofte kan det være greit å slå sammen oppvasken til frokost og lunsj, siden det ofte ikke er veldig grisete måltider.

Middag

Middagsgjengen fyrer opp i grua, lager middag og tar oppvasken.

Orden på området

Ordenspatruljen ser til at leirområdet alltid ser bra ut. De rydder, passer på at redskapene er på plass, tømmer søppel og panter flasker.

Vann og ved

Speiderne som har ansvaret for vann og ved, ser til at vanndunker og bøtter er fulle, og at det til enhver tid er nok opptenningsved og vedkubber.

Hygiene

På leir må man ta hygienen på alvor. Vær nøye på renslighet, spesielt når dere lager mat. Pass på å alltid ha et vaskefat tilgjengelig med vann og såpe, og skift det regelmessig. Vannfatet kan for eksempel stå i oppvaskseksjonen. Pass på å ha nok antibac på området. 

Andre oppgaver

Andre oppgaver kan være flaggheis, ansvar for vann i dusjen, hvis dere har det. Dotømming eller dovask, skifte gress i fettfella eller oppvask.