Generelle tips:

  • Når vi er ute og er fysisk aktive trenger kroppen ”brensel” for å klare påkjenningene under turen og for å holde varmen. Jo kaldere det er, desto mer mat trenger vi. Det som gir oss energi er karbohydrater, proteiner og fett.
  • Matrutinene bør være: Solid frokost, lett lunsj og et kraftig måltid om kvelden når dere har slått leir.
  • Drikk mye vann, men i små mengder og ikke for kaldt (ellers må kroppen varme det opp og det stjeler energi). Jo mer du svetter, desto mer vann trenger du. 

Tilberedning av maten: Det er viktig å tenke gjennom om dere skal lage all maten på bål, eller om dere skal ta med en primus. Vil dere bruke bål er det viktig at dere kjenner reglene for bruk av ild i skog og mark. I Norge har man lov å tenne opp bål fra 15. september til 15. april. Det kan lett oppstå brann, og vi må derfor være forsiktige. Er det mye lett brennbart materiale i nærheten, eller sterk vind, bør du tenke deg om en gang til før du tenner bål. Det er heller ikke tillatt å forlate bålet før det er slukket. 

Oppskrift: Enkel og god mat kan lett lages på bålet. Du bestemmer selv hva du ønsker å bruke av ingredienser, men ideen blir den samme. Velg ingredienser fra punkt 1, 2 og 3 og finn på deres egen patruljerett.
1. Kjøtt eller fisk: Dere kan bruke kyllingfilet, kjøttdeig (kan stekes på forhånd), røkt middagspølse eller fisk (den kan gjerne være frossen og vil tine innen dere skal lage mat)
2. Grønnsaker: Velg det dere liker. Poteter (det er lurt å ha), løk, paprika, gulrot, brokkoli, blomkål, squash, purre, kålrabi. Grønnsakene kan dere også kutte opp i forkant av turen.
3. Smakstilsetting: Salt, pepper, oregano, grillkrydder, karri eller ulike sauser. Husk å ta med kun det dere trenger og ikke ta med krydderglass og annen unødig emballasje.
Smør aluminiumsfolie med smør eller olje og legg de ulike ingrediensene lag på lag. Husk å kutte tynne biter, slik at de blir fort stekt. Pakk sammen aluminiumsfolien med maten slik at det blir en pakke. Pakken legger du på bålet til kjøttet og grønnsakene er gjennomstekt. God appetitt!

Dessert: For god og søt dessert, lag en kake på stormkjøkken eller sjokoladebanan.

Nyttig å vite: Aluminiumsfolie forsøpler og blir ikke borte fra naturen, selv om du tar det med hjem i søpla. Å woke i en panne eller bruke grillspyd kan være et godt alternativ.

Les mer og få flere tips om matlaging på side 250 i Speiderhåndboka eller se flere oppskrifter her