Mensen på tur

Tekst: Heidrun Sunde Stokke. Teksten er hentet fra speiderbladet 1, 2022.

For mange kan dørstokkmila føles litt lengre enn vanlig når de har mensen. Det trenger likevel ikke å være et hinder, spesielt ikke hvis du forbereder deg litt! Husk at mensen er helt naturlig, og ikke noe å være flau over. Mange ganger hjelper det å være åpen om det, spesielt hvis du gruer deg litt ekstra til å reise på tur med mensen.

Ulike mensenprodukter

Med mensen på tur er det viktig at du tar med deg nok bind eller tamponger, alt etter hva du liker best å bruke. Bind er kanskje det enkleste produktet å bruke på tur. Det er for eksempel ekstremt viktig med god håndhygiene ved bytte av tampong eller tømming av menskopp.

Menskopp er fint å bruke dersom du er vant til det, fordi det ikke er et engangsprodukt og det blir mindre søppel, men det anbefales ikke å bruke det på tur dersom du ikke er vant til det. Det kan være litt vanskelig å lære seg å sette den riktig inn. Ute er kanskje ikke det stedet det er enklest å lære seg dette.

Det er også viktig å ha med seg en søppelpose til brukte mensenprodukter. Bind og tamponger blir ikke brutt ned i naturen og må kastes hjemme. 

Mensenpose

En mensenpose kan gjøre det enklere å gå på do og å skifte mensenprodukt mens du er på tur. En mensenpose skal inneholde alt du trenger for å skifte bind eller tampong, eller for å tømme menskoppen.

Du velger selv hva du ønsker å ha i mensenposen din. En god start er likevel å fylle den med bind, tamponger, søppelpose, antibac, våtservietter og en ekstra truse. Da har du alt du trenger med deg på do og trenger ikke

Illustrasjon av en mensenpose til å oppbevare bind og tamponger i på tur.

gå tilbake til leiren og hente utstyr dersom du har blødd mer enn du trodde, har blødd gjennom eller får litt blod på hendene. 

En ziploock-pose eller en liten vanntett pakkepose er perfekt å bruke som mensenpose. 

Mange synes det er litt flaut med mensen, selv om det er helt naturlig. Da kan mensenposen gjøre det enklere å diskret ta med seg bind til badet. 

Fortell det til noen

Det kan være lurt å fortelle at du har mensen til noen i patruljen eller i turfølget dersom du er komfortabel med det. Da kan de andre ta hensyn til deg, for eksempel hvis du har mensensmerter, eller du trenger litt ekstra tid på doturen. I tillegg har du noen du kan snakke med om du luerer på noe. 

Flere tips

 • Bruk den formen for mensenprodukt du er mest komfortabel med å bruke. 
 • Pakk alltid med deg bind og/eller tamponger, du kan få mensen på uvante tider eller andre i patruljen eller turfølge kan plutselig få mensen. Da er det fint å være forberedt.
 • Når du har mensen på tur er det viktig å skifte bind eller tamponger som vanlig og ikke drøye ut tida mellom hver gang.
 • Ha med deg en egen pose til å oppbevare brukte mensenprodukter i. De er ikke nedbrytbare og må tas med hjem for å kastes i søpla. 
 • Ha med en ekstra truse eller to i tilfelle du skulle blø gjennom. 
 • Det er viktig med god håndhygiene, vask hendene i en elv, et vann eller bruk våtservietter og antibac. 
 • Hvis du vet at du pleier å få mensensmerter kan det være lurt å pakke med seg smertestillende tabletter. 
 • Hvis dere skal sove flere netter på det samme stedet eller være lenge på samme plass, kan det være lurt å lage et eget dotelt. Da kan det være enklere å gå på do for alle, uavhengig av om de har mensen eller ikke, og dere får sikret at dere ikke går på do overalt. 
 • Mensen er helt naturlig og ingenting å være flau over. 
   

Tips til ledere og patruljeførere

Mange får mensen for første gang mens de er i vandreralder. Fordi det ikke er så enkelt å forutse når mensen kommer for første gang, eller når den kommer i det heletatt i starten, er det fint om speiderlederne og patruljeførerne er forberedt dersom det skulle skje på tur. 

Her er noen ting det kan være lurt å tenke over eller ordne: 

 • Hvordan organiserer dere patruljene? Har de som får mensen første gang noen å snakke med eller noen de kan spørre om hjelp dersom de får mensen for første eller andre gang på tur? 
 • Pakk gjerne med en felles mensenpose som en del av fellesutstyret eller førstehjelpsutstyret. Hvis noen blir overrasket av mensen på tur er det enkelt å gjøre noe med. I starten kan bind være enklere å bruke enn tamponger. 
 • Pakk med smertestillende tabletter i førstehjelpsutstyret. Mange blir plaga med mensensmerter når de har mensen. 
 • Ikke gjør en stor greie ut av det hvis noen kommer og forteller deg at de har fått mensen. Det går helt fint. Hvis ingen har med seg bind eller tamponger de kan gi vekk, kan litt bretta dopapir i trusa gjøre susen til dere finner en bedre løsning.