På tur med hengekøye

Mange har blitt glad i å ta med hengekøya på tur. Selv om det ser deilig ut å sove i en hengekøye som rolig gynger fra side til side, er det ikke alltid like behagelig i lengden. Her får du flere tips og råd om hengekøyeturen.

Huskeliste

Lenger ned på siden kan du lese mer utfyllende om punktene i huskelista.

  • Sjekk værmeldingen i forkant av turen og pakk med presenning, tarp eller myggnetting om det kan være behov for det.
  • Sjekk at det er egnede trær å henge opp hengekøya i på overnattingsstedet. 
  • Ha med nok liggeunderlag og skinn, eventuelt også underdyne eller underquilt.
  • Trærne du bruker bør stå med en avstand på tre til fem meter, være friske og store nok.
  • Juster ophengstauene sånn at du får riktig bue på hengekøya.
  • Ligg diagonalt i hengekøya for best mulig hvilestilling.
     

Hengekøye eller telt?

Et telt gir ly for vær, vind og insekter, både når du skal sove og når du skal gjøre andre ting som å lage mat. Hengekøya er lett og tar lite plass i sekken, men den mangler mange av egenskapene som teltet har. Du kan til en viss grad kompensere for dette med en presenning, tarp, gode liggeunderlag og myggnetting. Du bør sjekke værmeldinga før du legger ut på hengekøyetur sånn at du får med deg det utstyret du trenger. 

Henge opp hengekøya

Sjekk at det finnes trær med passe avstand på overnattingsstedet sånn at du kan henge opp hengekøya. Hvis du skal på tur et sted med få trær, for eksempel på høyfjellet, bør du heller ha med telt.

Trærne du skal bruke må være friske og store nok til at de ikke tar skade av vekten av deg og hengekøya. Trær med en stamme som er over 20-30 centimeter i diameter, er vanligvis store nok. Pass også på at greinene er friske og at de ikke henger oppi eller over hengekøya. Hvis det blåser opp i løpet av natta kan visne kvister komme til å knekke og falle oppi hengekøya.

Skånsomt oppheng og riktig bue

Mange hengekøyer har tynne opphengstau. Hvis du bruker hengekøya ofte, spesielt på steder hvor mange henger i hengekøye, kan det være aktuelt å bytte ut opphengstauene med tykkere eller bredere oppheng for å unngå å skade trærne. 

Når du har hengt opp hengekøya, må du justere opphengstauene sånn at hengekøya blir passe stram. Den skal henge omtrent en halv meter over bakken. Det skal være enkelt å komme seg oppi hengekøya og nok avstand til bakken til at rumpa ikke tar nedi selv om hengekøya synker litt i løpet av natta.

Buen på hengekøya skal ikke være for stram eller for slakk. Prøv deg frem og juster stroppene sånn at du får en bue du synes er komfortabelt. 

Komfort

I lengden kan det bli vondt både i skuldre, korsrygg, hofte og knær å ligge i buen hengekøya danner. For å ligge mest mulig flatt bør du legge deg diagonalt i hengekøya. Det vil være mer behagelig og skånsomt for kroppen.  En større hengekøye gir deg større rom til å ligge diagonalt. 

Pass også på at du har nok liggeunderlag, reinsdyr- eller saueskinn i hengekøya sånn at du ligger med isolasjon under hele deg. Den tynne duken i hengekøya slipper gjennom mye luft og vil bli kald å ligge rett oppå. Hvis det er ekstra kaldt eller du har lett for å fryse, kan du også bruke en underdyne eller underquilt for å holde bedre på varmen. 

Toppbilde: Astrid-Amalie Heldal