Sansene

Når vi bruker alle sansene våre, får vi en mer helhetlig opplevelse av en situasjon. Å bruke sansene bedre er noe man kan trene opp. Prøv å bruke sansene aktivt når dere er på tur. Hvilke detaljer kan dere se? Hvilke lyder hører dere? Hvordan smaker og lukter et bjørkeblad?

Syn

For dem som kan se, er det øynene som gir flest sanseinntrykk. Ser du bare rett foran deg på stien, går du glipp av mange opplevelser. Løft blikket og se deg omkring. Iaktta fuglene. Hvordan flyr de, og hvor? Bruk tid til å studere planter. Kan du beskrive hvordan en blomst ser ut? Hvordan er bladene? Hvilke farger har de? Hvor mange forskjellige grønnfarger kan dere se rundt dere? Finnes det spor i naturen etter dyr som har spist?

Lukt

Luktene i naturen skifter gjennom året. Naturen har mange sterke lukter, men hvilke? Hvordan lukter elglort? Hva lukter det av tang og hav eller av sykkelolje? Og hvordan lukter våt ved som brenner?

Hørsel

Sitt ned. Lukk øynene. Bruk hørselen og finn ut hvilke lyder som er helt nær deg, for eksempel tørt løv som blåser langs bakken? Hvilke lyder er litt lengre borte, men fortsatt nære, som vinden i tretoppene eller en bekk som sildrer? Til slutt kan du lytte til lydene som kommer lengst bortefra, som en motorvei, en foss eller kanskje et fly. Hvor mange forskjellige lyder kan dere høre?

Smak

Smakssansen gir oss gode opplevelser hver eneste dag. Mange planter i naturen kan spises, for eksempel løvetannblader og gaukesyre. Kjenn etter! Smaker det søtt, surt, salt eller bittert? Hvordan er konsistensen?

Følelse

Kjenn på barken på trærne, på kronbladenes myke overflate, på det kalde vannet utenfor kanoen og på solbrent hud. Bli kjent med en ny plante gjennom å ta på den, ikke bare se.