Sommerfuglens liv

Informasjonen er hentet fra Store norske leksikon.

I Norge har vi omtrent 2100 sommerfuglarter.

Sommerfuglen starter livet sitt inne i små egg. Når de klekker er sommerfuglene små larver. De fleste sommerfugllarvene er planteetere, men noen har spesialisert seg på å spise ting som korn, mel, ull, hår, voks og fett, mens andre er kannibaler og spiser andre larver! 

Mens sommerfuglen er en larve vokser den mye, både i vekt og størrelse! Huden til larvene vokser ikke på samme måten som selve larven, derfor skifter larven hud opp til ti ganger. Det skjer hver gang huden blir for trang for larvekroppen. 

Kokong og forpupping

Når larven har blitt stor nok, begynner de aller fleste å spinne seg en kokong eller en puppe. De lager kokongen av en tynn silkelignende tråd som kommer fra spinnekjertlene larven har inni kroppen. Når kokongen er ferdig legger larven seg inni kokongen og larven begynner å utvikle seg til å bli en sommerfugl. Når den er ferdig utviklet bryter den seg ut av kokongen og kan starte det siste stadiet av livet sitt som en nydelig, fargerik sommerfugl! 

De fleste sommerfugler har én generasjon om året, noen har to, andre bruker flere år til sin utvikling.

Når larvene har blitt til sommerfugler spiser de andre ting enn de gjorde som larver. Sommerfuglene lever av nektar. Nektar er en sukkerholdig væske som blomstene produserer. Den er næring til mange dyr, særlig insekter, og det er denne væsken som bier omdanner til honning.

Noen vanlige sommerfuglarter i Norge:

Admiral

Sitronsommerfugl

Dagpåfugløye

Rapssommerfugl

Neslesommerfugl