Hvordan kle seg riktig? 

Trelagsprinsippet er en sikker vinner.

Innerlag

Innerlaget er det laget som ligger innerst mot kroppen. Det bør være ull- eller superundertøy. Det innerste laget skal transportere svette bort fra kroppen og holde deg tørr og varm. Det beste er om du også har undertøy i ull. Ull holder bedre på varmen når det blir vått, men skal du holde på med aktiviteter hvor du blir veldig svett, kan det være lurt å bruke superundertøy. Bomull blir kaldt når det blir vått, og er derfor ikke så godt egnet til turbruk. 

På lengre turer er det lurt å ha med ekstra innerlag i sekken sånn at du kan skifte til helt tørre klær i de lengre pausene eller når du kommer fram til overnattingsstedet.

Mellomlag

Mellomlaget skal isolere og holde deg varm. Dette laget skal også transportere fuktighet bort fra kroppen, derfor bør det ikke være for tett. En fleece- eller ullgenser er vanlig som mellomlag. Ulempen med fleece er at det blir kaldt om det blir vått. På skikkelig kalde dager eller om du skal være mye i ro, kan du gjerne bruke mellomlag på beina også, for eksempel en ull- eller fleecebukse. 

Ytterlag

Ytterlaget kalles gjerne for skallbekledning. Det skal beskytte kroppen og de andre lagene mot vær og vind. Derfor bør ytterlaget være vind- og vanntett. Lue, hals og votter hører også til ytterlaget.

Pausebekledning

Spesielt på vinterturer er det viktig å kle på seg med en gang det er pause sånn at du ikke blir kald. Noen ganger kan det være nok å bruke mellomlaget, andre ganger bør du ha med et eget pauselag. Pauselaget kan være en ekstra ullgenser å kle på seg under skalljakken eller en varmejakke til å kle utenpå klærne du allerede har på deg. Fordelen med en varmejakke er at du slipper å ta av deg ytterjakken. Da blir all varmen du har produsert seg inni jakken. 

Innerlag
Illustrasjon av innerlag, trelagsprinsippet.
 

Mellomlag
Illustrasjon mellomlag, trelagsprinsippet.
 

Ytterlag
Illustrasjon ytterlag, trelagsprinsippet.
 

Hvorfor kle seg lag på lag?

Det er like varmt å gå med t-skjorte under en dunjakke som å kle seg etter trelagsprinsippet. Men hvis du blir varm og svett, og tar av deg dunjakken blir fort ganske kaldt. Med trelagsprinsippet kan du regulere varmen bedre fordi du kan justere på ett og ett lag.

Alltid tre lag?

Trelagsprinsippet er ofte en lur måte å kle seg på, men det er ikke alltid nødvendig å kle seg med alle tre lagene. På tur i lavlandet en varm sommerdag kan det være nok å kle seg i en god t-skjorte, gjerne av ull, og pakke med seg et ekstra lag i sekken til pausene. Det fine med å kle seg med eller ha med seg flere lag, er at det alltid er mulig å justere temperaturen med å kle av eller på seg.