Å gå på do i naturen
- Friluftsliv
Å gå på do i naturen
Det kan ofte være fristende å la være å gå på do i naturen og heller vente til du kommer hjem med å gå på do. Men du vil ofte få en bedre turopplevelse om du greier å gå på do i naturen. Noen enkle tips kan gjøre det mer fristende å gjøre fra seg ute, og om du i tillegg vet hvordan du skal gjøre det på en spørløs måte, da er det ingenting å utsette.
Tisse ute
Det første du må tenke på når du må på do er å gå bort fra stien og andre steder hvor det ferdes folk til vanlig. Du må også holde god avstand til bekker og vann, gjerne så mye som 100 meter, i tilfelle folk fyller vannflaskene sine der. Hvis du skal tisse, er dette det viktigste å huske på fordi tisset ikke etterlater noen synlige spor. Det beste er om du greier å tisse uten å bruke toalettpapir, for da får du gått på do helt uten spor.
Sporløs ferdsel
Hvis du skal bæsje er det litt mer å ta hensyn til fordi det etterlater synlige spor i naturen. Hvis bakken er myk, skal kan du grave et hull som er 15-20 centimeter dypt, og så bæsje oppi hullet. Når du er ferdig, dekker du til både bæsjen og toalettpapiret med jord.
Hvis du ikke rekker å grave et hull før du bæsjer, kan du grave et hull etterpå og flytte bæsjen nedi. Det kan være lurt å legge en stein eller lignende over det tette hullet for å sikre at ikke hunder eller andre dyr graver bæsjen opp senere. Hvis det ikke er mulig å grave et hull, kan du plukke med deg bæsjen i for eksempel en hundepose og kaste den i en søppeldunk senere.
Når det kommer til toalettpapiret, har du tre muligheter uansett om du har tissa eller bæsja. Du kan enten grave det ned i hullet sammen med avføringen, brenne det på bålet eller ta det med deg hjem i en søppelpose. Naturen bruker noen ganger opp til flere måneder på å bryte ned toalettpapir i naturen. Det er ikke et hyggelig syn for andre turgåere å møte på toalettpapir rundt forbi.
Bind, tamponger og våtservietter kan du IKKE grave ned. Disse er ikke nedbrytbare. Ta dem med deg hjem i for eksempel en ziplock-pose og kast dem i søpla. I denne artikkelen kan du lese mer om mensen på tur.
God hygiene
Det er viktig med god hygiene når du er på tur. Ha med deg antibac og bruk det etter dobesøket. Hvis dere har tilgang til vann, er det best å vaske hendene med såpe. Hvis du ikke har med deg såpe kan du bruke sand til å skrubbe hendene med.
Sittestillinger
Det er flere måter å sitte på do på. Noen er mer behagelige enn andre.
Den mest klassiske sittestillingen er å sette seg på huk med beina godt fra hverandre og en hånd på buksa for å hindre at det blir søl på klærne. Det kan bli ganske tungt i lårene hvis du må sitte en stund. Et alternativ er å lene ryggen inntil et tre eller en stein for å avlaste beina litt.
En annen måte å avlaste beina på er å holde hendene rundt et tre eller en solid grein og lene seg bakover med knekk i knærne. Denne stillingen kalles gjerne "klemmeren".
Hvis du finner en grein som er fin å sitte på, er kanskje dette den mest behagelige måten å gå på do på, men pass på sånn at det ikke blir søl på klærne og greina.
Hvis du skal være på samme sted i flere dager kan det være lurt å lage en felles latrine, en primitiv utedo. Da får dere samla bæsjen på ett sted og får en mer behagelig toalettopplevelse. Du kan lese mer om hvordan du lager en latrine her.
Det viktigste er å gå på do når du må, og å gjøre det på en så sporløs måte som mulig. Hvis du ikke går på do når du må, kan du få vondt i magen, bli kvalm, få problemer med å holde følge med de andre som er på tur og generelt få det ganske kjipt. Etter et dobesøk vil du kjenne deg mye lettere.