Utenlandstur

For å delta på utenlandsleir bør speiderne være over 13 år og ha vært på leir før. Husk å pakke med dere korrekt speiderdrakt.

Planleggingsskisse for utenlandstur

 • Ett år i forveien: bestemme seg for tur, eventuelt
  finne samarbeidspartner i utlandet.
 • Ni måneder før: involvere foreldre og andre, søke
  pengestøtte, tiltak for å skaffe penger, foreløpig
  påmelding.
 • Fire til seks måneder før: detaljert informasjon –
  særlig om påkrevde ID-papirer og nødvendige
  vaksiner, bindende påmelding, bestille billetter,
  kontakt med speidere dere skal møte.

Husk å ta med dere

 • ID: Alle deltakerne må ha med seg gyldig pass eller annen gyldig identifikasjon der pass ikke kreves. Noen land krever visum i tillegg. Reiseleder bør ha kopi av reiseforsikringsbevis for hver deltaker.
 • Gaver: Det er god skikk å ha med en gave til speidervenner/vertsfamilier i utlandet, for eksempel ei t-skjorte, tøymerke laget for turen, noe med forbundslogoen eller ting som er «typisk norske» (for eksempel ostehøvel, brunost, røkelaks, selbuvotter, rosemalte ting, Norges-kalender).
 • Byttemerker: Ta gjerne med noen speidermerker (leirmerker, aktivitetsmerker eller lignende) som du kan bytte med speidere fra andre land. Byttemerker får du også kjøpt i Speiderbutikken.
 • Dagstursekk: Tenk på hvordan du skal reise før du pakker. Ikke glem en liten sekk til daglig bruk. 

Internasjonalt leirbål

Dersom dere skal delta på internasjonalt leirbål eller lignende er det vanlig med et innslag fra hver speidergruppe. Planlegg og øv inn før dere reiser. Lær gjerne bort noe typisk norsk, for eksempel et leirbålsrop, en sang eller en lek.

Home Hospitality og kulturforskjeller

Speidere fra andre land overnatter hjemme hos norske speidere eller omvendt, som oftest i forkant av eller etter en leir. Dersom dere er på besøk hjemme hos noen, er det viktig å være høflig og respektere at de dere bor hos, har andre vaner og skikker enn dere er vant til hjemmefra.

I andre land møter vi ulike kulturer og holdninger. Det er derfor viktig på forhånd å gjøre seg kjent med det landet man skal besøke. Før reisen bør man diskutere temaer som skikk og bruk, penger og forbruk og felles regler for oppførsel.

Foto: Peach Norman Owen