SAK 6 De makalause som egen arbeidsgren
FORSLAGSSTILLER:
Helgeland KFUK-KFUM-speidere
VEDTAKSKATEGORI:
Drøfting
FORSLAG TIL VEDTAK:
Landsting oversender innspillene med forslag om De Makalause som egen arbeidsgren til landsstyret, med ønske om et utredningsarbeid som tar sikte på behandling av saken på landsting i 2023.
Bakgrunn
De makalause er en gruppe av speidere med særskilte behov, drevet av Brønnøy KFUK-KFUM-speidere i 22 år. Det finnes også tilsvarende grupper som også har arbeid for speidere med særskilte behov, blant annet i Øksnes og i Stavangerområdet.
Kretsens ønske er å opprette en egen arbeidsgren slik at det kan bli lettere å drive denne typen speiderarbeid, at De makalause synliggjøres som et alternativ, og gjøre det lettere for andre å starte opp lignende arbeid.
Helgeland KFUK-KFUM-speidere ber landsting drøfte forslaget, og ønsker at landstinget skal vedta å starte en utredning som kan føre til at en slik arbeidsgren blir vedtatt på neste landsting. Mer bakgrunnsinformasjon finnes i innsendt sak fra kretsen som er vedlagt.
Landsstyrets vurdering
Landsstyret har i dialog med kretsen og Brønnøyspeiderne fått en forståelse for bakgrunnen og ønsket om en egen arbeidsgren for dette arbeidet. Landsstyret ser også at det vil være hensiktsmessig å utrede nærmere hva som skal til for å bedre legge til rette for å drive og starte opp denne typen arbeid, hvilke konsekvenser en eventuell egen arbeidsgren vil ha for program, innhold og tilgang på ressurser, og kartlegge nærmere hva som er felles ønsker og behov for gruppene som driver lignende type arbeid.
Det vil også være ønskelig å se på hvordan dette arbeidet bidrar til organisasjonens mål og satsning på mangfold og inkludering, som er et av fokusområdene i strategien.
Vedlegg
Innsendt sak til landsting 2021 fra Helgeland krets
Sak til landsting 2021 ved Norges KFUK-KFUM-speidere
«De makalause» som egen arbeidsgren
De makalause er en gruppe av speidere med særskilte behov, Brønnøy KM-speiderne har hatt denne gruppen i 22år nå. Det finnes noen andre grupper som også har speidere med særskilte behov, blant annet i Øksnes og Stavangerområdet.
Makalaus speiding er for både barn og voksne med særskilte behov, i Brønnøysund er de integrert i de andre arbeidsgrenene så lenge det lar seg gjøre. De kan for eksempel være med i både vandrer/rover og makalause. Siden det er en øvre aldersgrense for å være rover, vil dette også gi dem en plass å fortsette å være speider når de blir eldre.
De makalause er med på de felles arrangementene som grupper og kretser arrangerer, samt landsleir og andre arrangementer fra forbundet sin side.
Fordelen med å få til en egen arbeidsgren er:
- Registrering i HyperSys og på arrangementer
- Da vil vi kunne lage et eget program som er tilrettelagt for de makalause, slik vi nå har egne for oppdagere, stifinnere, vandrere og rovere, som selvfølgelig tar utgangspunkt i det speiderprogramet som allerede er.
- Med en makalaus arbeidsgren vil det ofte bli flere makalause sammen slik at de blir mere inkludert og integrert. Det vil være mindre stigmatiserende med flere sammen og lettere å se de ressursene de makalause har.
- Det vil være lettere å drive rekrutering og reklame med de makalause som egen arbeidsgren.
- I mange kommuner er det kanskje ikke så mange tilbud eller bredt utvalg av aktiviteter til personer med særskilte behov. Da vil makalaus speiding være et godt ekstra tilbud til dem.
- Og som egen arbeidsgren vil dette bli mere synlig for alle.
- Vi tenker det vil være enklere å starte opp med makalaus speiding da forbundet vil ha materiell med informasjon og erfaringer fra makalaus speiding, hvis de er en egen arbeidsgren.
Brønnøy speiderne som har hatt makalaus speiding i mange år er villige til å være med på å holde kurs i driften av en makalaus arbeidsgren i gruppen og kan være med på å lage informasjonsmateriell osv. Speiding for makalause er enkelt, det motsatte av det mange kanskje tror.
De som er ledere for de makalause speiderne i Brønnøysund synes dette er et veldig givende arbeid.
Speiderne i Brønnøysund har samarbeid med grupper i både Burundi og Sri Lanka som også driver med det de kaller Specialy abled scouts. Det er flere land som har startet slike grupper de siste årene, også u-land har startet med en form av makalaus speiding.
Vi her i Norges KFUK-KFUM speidere kan også være med på å sette lys på dette flotte arbeidet med integrering ved å opprette en egen arbeidsgren med makalause speidere.
Brønnøyspeiderne har tidligere blitt spurt om at arbeidsgrenen kan kalles «Makalause», noe de har og fortsatt sier ja til. For oss har ikke navnet makalause på arbeidsgrenen noen betydning, da dette må bli en del av videre utredning.
Vi ber nå om at landstinget vedtar å starte en utredning som kan føre til at en slik arbeidsgren blir vedtatt på neste landsting.
Helgeland krets
Norges KFUK-KFUM speidere