Kontrollere utstyret

Gjør det til en vane å gå gjennom utstyret før bruk. Bytt utstyret når det er nødvendig. Det er ikke verdt det å utsette noen for fare i stedet for å bytte ut dårlig utstyr.

Se etter tegn på slitasje. På tauet kan du se etter misfarginger og skader. Kjenne etter om det er områder som er stivere eller mykere enn resten av tauet. Kjenn etter flumpete eller flate områder i taukjernen. Hvis skaden sitter i enden av tauet, kan du kutte den skadede delen av og fortsette å bruke resten av tauet. Hvis skaden er midt på, må du bytte ut hele tauet.

På seler, kroker, hjelmer og annet utstyr kan du også se etter synlige slitasjer og deformeringer, rust, misfarging og skarpe kanter.

Slitasje på klatreutstyret

Det er mange ting som kan føre til slitasje på klatreutstyret, for eksempel mekanisk slitasje, alder, kjemikalier, ultrafiolett stråling (UV-stråling), og andre belastninger. Ved å behandle utstyret riktig kan vi sørge for at vi bruker trygt utstyr og at utstyret holder lengst mulig.

Slitasje under bruk

Utstyret blir naturligvis mer slitt av hyppig bruk. Gnissinger mot annet utsyr, fjell eller klatrevegger kan føre til mekanisk slitasje. Derfor er det lurt å oppbevare utstyret slik at det ikke blir flyttet på unødvendig. Når utstyret er i bruk kan du begrense slitasje ved å ikke slepe tau og annet utstyr langs bakken og hindre at utstyret blir tråkket på. 

Både små og store fall fører til ekstra slitasje på utstyret. Gammelt utstyr tåler også mindre selv om det har vært lite brukt. Derfor bør du ha kontroll på hvor gammelt utstyret er. Det meste av utstyr som inneholder stoff bør byttes ut etter ti år selv om det er lite brukt, eller etter fem års hyppigere bruk.

Slitasje med kjemikalier

Utstyret kan bli kraftig svekket av noen kjemikalier. Derfor skal ikke klatreutstyr oppbevares på steder hvor det kan bli utsatt for kjemikalier, også under frakt. Vær sikker på at det ikke er kjemikalielekkasjer i for eksempel bagasjerommet i bilen og lignende. Vær også forsiktig med kjemikaliebruk hvis du skal vaske utstyret.

Slitasje med sollys

UV-stråling kan også ødelegge fibrene i utstyret. Derfor bør klatreutstyret oppbevares i et mørkt rom eller i en tett kasse eller pose slik at det ikke blir utsatt for sollys under oppbevaring. 
 

Foto: Mads Ankarstrand