BESKRIVELSE AV AKTIVITETEN

På denne siden finner du beskrivelse av hvordan du kan gjennomføre aktivteten. 

SLIK GJØR DU

 1. Finn en stor kjele med lokk.
 2. Bygg et lite bål av papirbiter og fyrstikker i kjelen og tenn på. Spør speiderne hva de tror kommer til å skje når papiret og fyrstikkene har brent opp. Kan det brenne videre hvis ilden ikke har noe å brenne?
 3. Prøv å legge et tørkepapir ved siden av bålet. Hvor nært må det ligge for at ilden skal spre seg? Gjør det samme med vått papir. Hvordan kan dere bruke det dere så nå til å hindre at ild sprer seg? 
 4. Tenn opp et nytt, litt større bål. Spør speiderne hva de tror kommer til å skje hvis dere har vann eller snø på bålet. Prøv å ha vann eller snø på bålet. Hva skjer når ilden blir kjølt ned?
 5. Tenn et nytt bål eller et stearinlys nedi kjelen og sett på lokket. Det er viktig at lokket er helt tett. Spør speiderne hva de tror kommer til å skje. Vil det samme skje hvis lokket står på skrått? 
   

TIPS: Det beste er om kjelen har gjennomsiktig lokk. Dere kan eventuelt bruke et stearinlys og en stor glassbolle til å sette over i stedet for små bål og en gryte.

Branntrekanten

For at det skal kunne brenne, må det være tre ting til stede: brannbart materiale, oksygen (luft) og varme. Vi snakker gjerne om disse tre tingene som branntrekanten. For å slukke en brann må vi fjerne minst en av sidene i trekanten, en av de tre tingene. 

Ulike typer branner trenger ulik type slukking. Den er lurt å bruke vann til å slukke skogbrann og brannslukkingsapparat til å slukke småbranner, mens det for brann i olje eller fett er best å fjerne tilgangen på oksygen. 
 

UTSTYR

 • Stor kjele med gjennomsiktig lokk eller en stor glassbolle
 • Fyrsikker
 • Papir
 • Tynne pinner
 • Vann eller snø