Disse øvelsene/aktivitetene er det naturlig å gjøre på vinteren, så pass på at dere er godt kledd, og at speiderne ikke blir unødvendig kalde. Husk det er en øvelse. Ha rikelig med tørt tøy og håndklær tilgjengelig.

Øvelse 1: Gå sammen to eller tre. En av speiderne er skadd, ligger i snøen og er blitt kald, en eller to kommer til og skal hjelpe. Husk på at den som ligger i snøen ikke må bli alvorlig kald. De som skal hjelpe bør gjøre følgende: Sørge for at den skadde har noe under seg. Sørge for at den skadde har noe over seg. Varme føttene til den skadde på sin mage. Varme hendene til den skadde eller sørge for at den skadde selv holder hendene sine inntil sin egen kropp.

Øvelse 2: Gå sammen to og to. Putt bena i kaldt vann eller i snøen til de blir kalde utenpå. Deretter putter dere bena under klærne på magen til hverandre slik at alle får erfare hvordan det er med et par kalde føtter på magen.

Øvelse 3: Putt hendene i kaldt vann eller i snøen til de blir ganske kalde. Varm dem deretter opp ved å stappe dem inn i egne armhuler.

Øvelse 4: Dette er en øvelse som forebygger forfrysning. Speiderne må kjenne til leker og sangleker de kan få varme i kroppen av. Ta en sanglek med bevegelser, f.eks. “Hode, skulder, kne og tå”, eller en sang troppen kjenner og liker godt. Overdriv bevegelsene og hold tempoet oppe. Husk å sprike og krumme fingrene under leken. La alle speiderne kjenne på hvordan aktivitet øker temperaturen i kroppen og hvordan bevegelse av fingrene sender varmt blod helt ut i det ytterste leddet. Nyttig å huske på når dere er på tur. Sørg for at speiderne aktiviserer seg før de begynner å fryse.

Øvelse 5: La speiderne kjenne forskjell på ull og andre materialer ved å bli våte på hendene eller føttene når de har på ullsokker og bomullsokker. Det er viktig at dette er ull og bomull. Ta en sokk i ull på den ene hånda og en i bomull på den andre, og hold hendene i kaldt vann en stund. La speiderne kjenne om noen av plaggene holder bedre på varmen selv i våt tilstand. De speiderne som vil kan ta en sokk av hver på føttene og gå i snøen, eller i kaldt vann. Ha klar tørre sokker og håndkle. La de også erfare forskjellen mellom en vott og en hanske/vante. Hvilken av disse gir mest varme til hele hånden og alle fingrene?