1. Fjern etikettene på dunken med varmt vann. Hvis dere er en patrulje med mange speidere er det viktig at alle har fullt innsyn i dunken, så da er det dumt med etiketter. Skjær på tre sider i toppen der dunken begynner å skråne. Vipp opp toppen som et lokk og sett planten og lyset ned i dunken.
  2. Stikk, skjær eller klipp hull i siden av dunken, omtrent på høyde med veken på lyset som har plass til tenneren. Stikk tenneren inn og tett igjen hullet med lim fra limpistol eller tape slik at den er helt lufttett. Tett også lokket med tape og/eller lim slik at det er tett her også og skru igjen lokket. Det er viktig at det ikke kommer inn mer oksygen i dunken for at forsøket skal fungere og være ekte.
  3. La dunken stå et sted der det ikke er noe særlig eksternt lys og tenn lyset. Hvor lenge brenner det? Når det brenner ut, prøv å tenn det igjen. Hvorfor brenner det ikke nå? Trekk gjerne inn branntrekanten hvis dere har lært om denne før (evt. introduser den hvis dette er nytt) og forklar at siden dunken er tett, har den brukt opp oksygenet og har ikke tilgang på mer, altså vil ikke flammer kunne brenne.
  4. Sett dunken i lyset, gjerne i direkte sollys, og prøv å tenn lyset en gang til. Får dere fyr? Hvorfor det? Hør med speiderne om de kan noe om fotosyntesen fra før av, og la dem prøve å forklare hva som skjer. Suppler og forklar dem at planten kan sette igang fotosyntese nå som den står i lyset og får tilført energi og at den derfor kan produsere oksygen som lar flammen brenne. Dunken vil i tillegg fungere som et slags drivhus som fremskynder fotosyntesen siden det tar kortere tid å varme opp lufta inne i dunken enn i et større rom.

Utstyr


  • En stor 5-liters dunk som har hatt kjøpevann (eller en lignende gjennomsiktig beholder av plast, gjerne ikke av for tykk plastikk som er lett å skjære gjennom)
  • En lystenner med et litt langt skaft
  • Tape og/eller limpistol
  • En grønn plante som får plass i vanndunken
  • Telys
  • Syl/saks/kniv (gjerne med tagger)
  • Sola/lampe med godt lys (ikke sparepære)