BESKRIVELSE AV AKTIVITETEN

På denne siden finner du beskrivelse av hvordan du kan gjennomføre aktivteten. Aktiviteten passer best om høsten eller vinteren når det blir tidlig mørkt. 

SLIK GJØR DU

 1. Finn en passende løype dere kan gå i mørket. Løypa må være uten lys og bør være i lett terreng, gjerne på en grusvei eller traktorvei.
 2. Gå løypa sammen med speiderne på dagtid og forbered dem på at de skal gå samme løype om kvelden i mørket. 
 3. Snakk sammen om hva dere kan se mens det er lyst, hva speiderne tror de kan se i mørket og hva de tror de ikke kan se når det er mørkt. 
 4. Snakk litt om mørkesyn og hvordan øynene venner seg til mørket og hvordan lyset fra en lommelykt gjør at den som har lykten ser mer enn de som ikke har lykt. 
 5. Når det har blitt mørkt skal en leder stille seg i hver ende av løypa. 
 6. Del speiderne inn i små grupper. Hver gruppe skal nå gå gjennom løypa med litt avstand mellom seg. Ingen skal bruke lommelykter.
 7. Lag gjerne et bål i enden av løypa hvor dere kan samle dere og snakke om hvordan det var å gå gjennom løypa i mørket. Snakk sammen:
  • Var det skummelt å gå i mørket?
  • Hvorfor kan det være ekstra skummelt å gå i mørket? 
  • Hva gjorde dere for å bli mindre redde for mørket? 
    

TIPS: Hvis noen vil utfordre seg mer, kan de gå gjennom løypa to og to eller alene etter at de har gått gjennom løypa i grupper. Pass på når speiderne får vite at de skal gå tur i mørket uten ledere sånn at ingen går og gruer seg hele dagen. Tilby gjerne at speiderne kan komme og snakke med en leder etterpå, hvis de har behov for det. Målet med aktiviteten er å bli mindre redd for mørket, ikke mer redd. 

Mørkeredsel - forklaring

Mange er redde i mørket fordi da kan de ikke kan se hva som er i nærheten. Redsel kommer av at vi ikke er sikre på om vi klarer å håndtere eventuelle trusler. I dagslys er det lett å se at det ikke finnes noen trusler i nærheten. I mørket kan det være vanskelig eller umulig å se om det finnes trusler i nærheten og vi blir redde. Ved å trosse frykten og bevege oss mye ute i mørket, uten at det skjer noe farlig, kan vi bli mindre redde for mørket.