Snøblindhet er små, overflatiske forbrenningssår på hornhinnen i øynene.Det oppstår når man har utsatt øynene for for mye sollys uten beskyttelse. Enkelt sagt kan man si at øynene er solbrent.

Hvordan kjenne igjen snøblindhet

• Øynene blir røde.
  • Tårene renner.
  • Følelse av rusk i øynene.
  • Sterke smerter.
  • Muskelsammentrekninger.
  • Plagene øker når øynene utsettes for lys.

Hvordan utføre førstehjelp

Når noen er blitt snøblind, så skal øynene beskyttes mot lys. Det beste er å oppholde seg i et mørkt rom og bruke solbriller både inne og ute. Bruk eventuelt smertestillende tabletter. Kjøl ned øynene med kaldt omslag, f.eks. ispose, isbiter eller en pose frosne erter med t-skjorte eller speideskjerf rundt. Ikke la det kalde omslaget ligge mer enn 1-2 minutter av gangen. Det kalde omslaget lindrer smertene litt. Oppsøk lege dersom plagene ikke er bedre etter ett døgn.

Praktisk øvelse

Utstyr: Ulike typer solbriller

Speiderne må vite om viktigheten av å bruke solbriller, og at det finnes ulike briller til ulik bruk. Speiderne kan øve på å lage til og bruke kalde omslag på øynene. Ta med ulike typer solbriller og test hvilke som gir best beskyttelse.