BESKRIVELSE AV AKTIVITETEN

På denne siden finner du beskrivelse av hvordan du kan gjennomføre aktivteten. 

SLIK GJØR DU

  1. Finn frem ulike typer solbriller.
  2. Test solbrillene og finn ut hva som fungerer best. Hvilke er mest behagelige å gå med, hvilke stenger ute mest sollys.
  3. Øv på å lage og legge kalde omslag på øynene.
     

TIPS: Hvis dere vil, kan dere også teste ut andre metoder for å unngå snøblindhet. Kanskje klarer dere å blokkere solen med noe dere har med dere eller finner i naturen? 

Om snøblindhet

Når noen blir snøblinde, kommer det av små, overflatiske forbrenningssår på hornhinnen i øynene. Det kan komme når øynene blir utsatt for mye sollys, uten beskyttelse, altså at øynene blir solbrente.

Det er flere symptomer og kjennetegn på snøblindhet: røde, rennende øyne, en følelse av å ha rusk i øynene, sterke smerter og muskelsammentrekninger rundt lynene. Disse plagene blir ofte forsterket når øynene utsettes for lys. 

Behandling

Ved snøblindhet skal øynene beskyttes mot lys. Det beste er å oppholde seg i et mørkt rom og å bruke solbriller både inne og ute. Det kan også være nødvendig med smertestillende tabletter.

Det kan lindre smerrtene å kjøle ned øynene med et kaldt omslag. Pass på at omslagene ikke er for kalde, og ta pauser for å unngå frostskader. 

Oppsøk lege dersom plagene ikke blir bedre i løpet av et døgn.